Nova ŠKODA FABIA prikazana kroz zvanične skice

Nova ŠKODA FABIA

Nova ŠKODA FABIA prikazana kroz zvanične skice

ŠKODA AUTO objavila je zvanične skice dizajna četvrte generacije modela FABIA. Popularni mali automobil češkog proizvođača bit će znatno veći, dinamičniji i izražajniji od svojih uspješnih prethodnika, a njegova svjetska premijer zakazana je za naredni mjesec.

Nova Škoda Fabia u svojoj četvrtoj generaciji bit će po prvi put napravljena na MQB-A0 platformi koju koriste njeni grupacijski rođaci Volkswagen Polo i Seat Ibiza. Nova platforma omogućit će nove proporcije, više prostora za putnike i prtljag, te nove tehnologije.

Dizajn ima naglasak na oštre linije kompletnog automobila, a dodatni naglasci uključuju oštro iscrtana prednja i zadnja svjetla koja imaju LED tehnologiju. Moduli djeluju kao blokovi leda u oštro izrezanim prednjim LED svjetlima koja se protežu sve do ŠKODA rešetke. Može se vidjeti i modul dnevnog svjetla u obliku slova L. ŠKODA kristalni elementi mogu se pronaći i na grafikama izrazito ravnih zadnjih svjetala koja će biti dostupna u full-LED verziji.

Nova ŠKODA FABIA

Izduženi krovni spojler osigurava izvrsnu aerodinamiku zajedno sa aerodinamički optimizovanim spoljašnjim retrovizorima.

Četvrta generacija bit će 111 milimetara duža i 48 milimetara šira od svog prethodnika. Prtljažnik će imati još dodatnih 50 litara prostora.

Unutrašnjost četvrte generacije modela Fabia nudi još više prostora, naglašen je osjećaj prostranosti i svježih boja. Uključene su i tehnologije iz viših klasa vozila. Češki proizvođač automobila sistematično usavršava koncept unutrašnjosti koji je već implementiran u aktuelnu verziju modela ŠKODA OCTAVIA uvodeći nove detalje u model FABIA.

Nova ŠKODA FABIA

Simetrično dizajnirana instrument tabla sa svojim centralnim, samostojećim ekranom i vodoravne dekorativne trake u boji naglašavaju širinu unutrašnjosti, a karakteristična linija ispod ekrana oslikava ŠKODA rešetku.

Veliki okrugli otvori za ventilaciju s desne i lijeve strane stvaraju nov utisak, kao i elementi u boji na centralnoj konzoli i ručkama na vratima, zajedno s novodizajniranim hromiranim ručkama vrata. Jedna od skica dizajna takođe otkriva istaknuta FABIA slova na bočnoj strani instrument table.

Nova ŠKODA FABIA

Veliki ekran osjetljiv na dodir kao centralni element

Veliki samostojeći ekran dominira estetikom enterijera nove ŠKODA FABIA. Ekran osjetljiv na dodir i omogućava lako korištenje modernih infotainment sistema, kao i mnogih drugih funkcija vozila. Tu je i prilagodljivi Virtual Cockpit, što je ključna karakteristika većih ŠKODA modela, a sada debituje kao opcija za FABIA model.

Svjetska premijera četvrte generacije modela FABIA zakazana je za početak maja.

Nova ŠKODA FABIA

Kategorije: Vijesti