Porsche BH organizovao panel diskusiju o tranziciji ka elektromobilnosti u BiH

Porsche BH Tranzicija ka elektricnim vozilima (1)

Porsche BH organizovao panel diskusiju o tranziciji ka elektromobilnosti u BiH

U Sarajevu 28.10.2021. kompanija Porsche BH, uvoznika za automobile Volkswagen grupacije, organizovala je u prirodnom ambijentu hotela Tarčin Forest Resort panel diskusiju na temu „Tranzicija ka električnim vozilima“. Panelu su prisustvovali eksperti iz BiH i regije, nadležna ministarstva, javna preduzeća, studenti tehničkih fakulteta i stipendisti BH Futures Foundation.

Panelisti iz regije, profesor Vedran Kirinčić sa Sveučilišta Rijeka i Filip Mitrović, produkt specijalista za električna vozila iz Srbije, prezentirali su auditoriju svoja iskustva, ali i prakse zemalja Evropske Unije na putu ka prelasku na električna vozila. Također, među panelistima su se našli federalna ministrica za turizam i okoliš, Edita Đapo, profesorica Sanela Klarić sa Burch univerziteta u Sarajevu, Hajrudin Podbićanin, pomoćnik ministra za carinsku politiku i tarifu pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Zoran Andrić, pomoćnik ministra pri Ministarstvu prometa i komunikacija, te Adnan Bosović, stručni saradnik za razvoj distributivnih elektroenergetskih objekata Elektroprivrede BiH i Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, iz kompanije Porsche BH.

Smanjenje emisije štetnih plinova koje dolaze iz transporta predstavljaju veliki izazov s kojim se suočavaju proizvođači automobila, pred koje je ujedno postavljen i ambiciozan plan , a to je karbonska neutralnost do 2050. godine, koja ide od procesa proizvodnje, pa do eksploatacije automobila.

Porsche BH Tranzicija ka elektricnim vozilima (1)

Neosporno je da koncept elektromobilnosti donosi značajne benefite u pogledu smanjena zagađenja, obnovi voznog parka, ali i iskoristivosti električne energije za pogon vozila, gdje je električna energija u Bosni i Hercegovini ujedno i značajan domaći resurs.

Tokom panel diskusije zaključeno je da je cilju značajnijeg razvoja elektromobilnosti u BiH neophodno usvojiti set osnovnih mjera u što kraćem roku, po mogućnosti do kraja 2022.godine, koje će ubrzati tranziciju ka električnim vozilima, i to:

  • usvojiti mjere i inicijative Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koji djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH, a koje je podržalo i predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH o privremenim suspenzijama i smanjenju carinskih stopa na uvoz električnih i hibridnih vozila
  • usvojiti subvencije za nabavku ekološki prihvatljivih vozila po uzoru na susjedne zemlje i zemlje regiona
  • strateški pristup u izgradnji infrastrukture, odnosno ubrzati i olakšati procedure izgradnje punionica za električna vozila

Ujedno, bitno je naglasit da ubrzana tranzicija ka električnim vozilima u BiH, donosi i niz novih poslovnih prilika, te u tom pogledu govorimo o sve većem broju novih kompanija u BIH, proizvodnji prvog bh električnog motocikla, izgradnji fabrike za proizvodnju dijelova električnog motora za električna vozila, sve većem prilivu turista u i kroz Bosnu i Hercegovinu električnim vozilima, koji će pri punjenju vozila, ostvarit i dodatnu potrošnju.

Porsche BH Tranzicija ka elektricnim vozilima (1)

Udruženje za elektromobilnost i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBIH zajedno sa svim svojim članicama, a naročito u saradnji sa Porsche BH kao tržišnim liderom, poziva i stavlja se na raspolaganje svim nadležnim institucijama, organizacijama za saradnju, informacije, podršku i aktivnosti u promociji i razvoju elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini, zaključeno je na današnjoj panel diskusiji.

Kao uvoznik automobila, kompanija Porsche BH stavila se u ulogu pokretača procesa implementacije elektromobilnosti u BiH jer nadležne institucije kasne sa donošenjem zakona, a proizvođači automobila za skoriju budućnost najavljuju obustavu proizvodnje automobila na fosilna goriva. Zbog toga činimo sve što je u našoj moći da doprinesemo bržem uspostavljanju infrastrukture za električne automobile, te da putem Udruženja za elektromobilnost u BiH ubrzamo procese implementacije stimulacija za nabavku električnih automobila“, istakao je Senad Olovčić, direktor Porsche BH.

Kategorije: Vijesti