Volvo tvornica u Kini

Prva Volvo tvornica u Kini

DCIM100GOPRO

Volvo Car Group (Volvo automobili) je prije nekoliko dana pozvala predstavnike međunarodnih medija da među prvima uđu u njihov prvi proizvodni pogon u Kini, lociran u gradu Chengdu. Ova tvornica potvrđuje predanost Volva tržištu Kine, koje smatra svojim drugim domaćim tržištem. U iščekivanju državnih odobrenja, prvi automobil koji će biti proizveden u pogonu Chengdu bit će Volvo S60 L. U pitanju je standardni limuzinski S60 sa produženim međuosovinskim razmakom, namijenjen isključivo kineskim kupcima.

Pokretanje procesa proizvodnje u pogonu Chengdu će biti veliki korak Volva u širenju poslovanja u Kini, najvećem svjetskom automobilskom tržištu i drugom domaćem tržištu za Volvo. Jačanje poslovanja u Kini je značajan element dugoročne strategije i plana poslovanja švedske kompanije, koja ima cilj godišnje širom svijeta prodavati 800.000 vozila. Pored toga, otvaranje ovog pogona je značajan korak u transformaciji Volva i impementaciji strategije rasta. Na kraju, to je dokaz da Volvo konstantno unaprijeđuje svoje poslovanje i prati ekspanziju kineskog tržišta.

Tvornica je smještena u ekonomskoj i tehnološkoj razvojnoj zoni Chengdu, jugoistočno od centra istoimenog grada na prostoru od 500.000 kvadratnih metara. Do kraja godine će tvornica uposliti oko 1.100 radnika, koji će u dvije smjene godišnje proizvoditi 120.000 vozila (30 vozila po satu). Globalni Volvo standardi kvalitete su bili početna tačka u planiranju ove tvornice, što će osigurati da automobili iz pogona Chengdu budu kvalitativno identični automobilima koji se proizvode u Evropi.

Pogon Chengdu trenutno proizvodi predserijske primjerke, a u četvrtom kvartalu 2013. godine bi trebala početi proizvodnja serijskih automobila namijenjenih tržištu.

Prva Volvo tvornica u Kini 2

Kategorije: Vijesti