PSA grupacija dobila nagradu “motor godine” za 1.2 PureTech motor

PSA grupacija dobila nagradu “motor godine” za 1.2 PureTech motor

Trocilindrični 1,2-litarski benzinski motor s turbokompresorom PureTech grupacije PSA je ove godine bio ponovno izabran za “motor godine”

Na 18. izdanju natjecanja “International Engine of the Year Awards” u Stuttgartu međunarodni žiri novinara dodijelio je trocilindričnom turbo motoru 1.2L PureTech nagradu za najbolji motor 2017. godine u kategoriji motora sa zapreminom od 1 do 1,4 litara.

Proizvodni i tržišni uspjeh

Nagrada za “motor 2017. godine” će već treći put zaredom krunisati tržišni uspjeh ovog motora, koji je inače dostupan sa 110 i 130 konjskih snaga (PureTech 110 S&S i PureTech 130 S&S).

  • Od početka prodaje u 2014. godine do danas u proizvodnim pogonima Française de Mécanique u francuskom Douvrinu (Pas de Calais) i Xiang Yang u Kini proizveli su već više od 850.000 primjeraka ovog motora. Krajem 2017. godine će početi da proizvode motor i u francuskoj tvornici u Trèmeryju (Moselle) kako bi zadovoljili povećanu potražnju i time udvostručili proizvodnu kapacitetu motora u Francuskoj. Prema prognozama, godišnja proizvodna količina će premašiti 1 milion primjeraka do 2019. godine.
  • S motorom 1.2L PureTech, koji je dostupan sa 110 ili 130 konjskih snaga, opremljena su višenamjenska vozila i vozila sa srednjim nivoom opreme svih marki grupacije PSA. Danas ga ugrađuju već u više od 90 različnih aplikacija koje prodaju u skoro 70 država. U 2017. godini je znatno doprinio tržišnom uspjehu novih modela grupacije, kao što su novi Peugeot 3008, izabran za “Evropski auto 2017. godine” i novi Citroën
  • Na evropskom tržištu modularna porodica 3-litarskog motora 1.2L PureTech predstavlja trećinu od ukupno prodanih benzinskih i dizelskih motora grupacije PSA.

Još učinkovitija i ekološki prihvatljivija ponuda 

Vožnja s 3-litarskim turbo motorom 1.2L PureTech već ionako spada među najudobnije na tržištu i to od najnižih okretaja dalje, a mi ćemo ga naravno i dalje razvijati, tako da će krajem 2017. godine imati znatna poboljšanja s kojima će dobiti na učinkovitosti i omogućiti još manju potrošnju goriva (do 4 %):

  • uvođenje filtera krutih čestica (FAP), koji omogućava više od 75 % niže emisije krutih čestica i prijevremeno ispunjavanje zahtjeva budućih emisijskih standarda u Evropi i u Kini do 2020. godine;
  • optimizacija iskorištenosti posebno u vezi s osavremenjivanjem ciklusa izgaranja i tlakom ubrizgavanja povećanim na 250 bar;
  • smanjenje trenja i uvođenje novog turbokompresora;
  • kompaktnija struktura motora za osiguranje optimalne aerodinamičnosti (niži koeficijent otpora zraka (SCx)).

Christian Chapelle, direktor pogonskih sklopova i podvozja grupacije PSA, ovom prilikom je izjavio: “S ovom nagradom dobili smo potvrdu o kvaliteti i izuzetni učinkovitosti naših benzinskih motora. Mi ćemo i dalje nastojati da optimiziramo naše motore s unutrašnjim izgaranjem kako bi postali još učinkovitiji, ekološki prihvatljiviji i pripremljeniji za prijelaz na druge izvore energije.”

Kategorije: Vijesti