Renault pod istragom zbog mogućeg varanja sa ispušnim plinovima!

Renault pod istragom zbog mogućeg varanja sa ispušnim plinovima!

Prema pisanju agencija Srna, pariško tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv automobilske kompanije Renault zbog mogućeg varanja na očitavanju emisija štetnih plinova.

Od izbijanja afere sa varanjem ispušnih plinova za koje je kažnjen Volkswagen, u nekoliko medija pisalo se i o drugim proizvođačima koji su također imali prekomjernu količinu štetnih čestica, ali to je mirno prolazilo. Nakon što je Volkswagen kažnjen, čini se da red dolazi i na druge proizvođače.

Renault insisistira da njihova dizel vozila nemaju software za varanje. Reagujući na informaciju da su francuske vlasti počele istragu, Renault je u saopštenju insisistirao da njihova dizel vozila nemaju program za varanje na testovima emisije ispušnih plinova.

Iz kancelarije tužilaštva u Parizu saopšteno je da su trojca sudija otvorile istragu, kojom će ispitati praksu Renaulta u vezi sa ispušnim plinovima, kao i da li su “proizvodili robu koja je opasna po ljudsko zdravlje.” Ova istraga otvorena je nakon preliminarne istrage Odjeljenja za prevare Ministarstva ekonomije, čiji su rezultati predati tužilaštvu u novembru.

Renault je 2016. godine povukao 15 hiljada vozila zbog toga što su emitovala povišene nivoe štetnih plinova, ali je kompanija insistirala da nije namjerno učinila ništa loše.

Vrednost dionica Renaulta pala je za čak 4,3 posto, na 82,58 eura, što je najniži nivo u posljednjih mjesec dana.

Kategorije: Vijesti