S60 najbolji na testu sigurnosti

Volvo S60 ostvario najbolji rezultat u novim sigurnosnim testovima

Vodstvo Volvo Car korporacije na području sigurnosti, ponovo je naglašeno i potvrđeno od strane američkog Insurance Institute for Highway Safety (osiguravajući insititut za sigurnost na putevima). U njihovom posljednjem izvještaju, Volvo S60 je jedan od dva automobila koji su ostvarili najbolji rezultat u novom frontalnom udarcu sa malim pomakom.

U novom testu, tek 25 posto površine prednjeg dijela vozila na vozačevoj strani, udara u čvrstu prepreku pri brzini od 64 km/h. Test je dizajniran, kako bi se dočarao udarac u drugo vozilo iz suprotnog smjera ili u objekat kao što je drvo ili stub.

„Relativno maleno područje udara, pokazalo je ozbiljne posljedice pri udarcu, tako da smo prezadovoljni rezultatima. Naš je cilj stvoriti automobile, koji će zaštiti putnike u većini situacija. Ovaj test pokazuje da naši sigurnosni sistemi rade besprijekorno“ – izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Car korporaciji.


Brojni vrhunski rezultati

Posvećenost Volva sigurnosti u saobraćaju, prepoznato je u nekoliko sigurnosnih studija. Prošle je godine čak pet volvo modela (C30, S60, S80, XC60 i XC90), osvojilo Top Safety Pick nagradu. Volvo je bio jedini evropski brend sa pet nagrađenih modela u 2011 IIHS izvještaju. Model XC60 je također jedini SUV crossover koji je osvojio IIHS Top Safety Pick nagradu, te svih 5 U.S NCAP zvjezdica. U testu iz 2010. godine, XC60 je osvojio 5 zvjezdica u svim individualnim testovima, uključujući 5 zvjezdica za vozača, 5 zvjezdica za suvozača, te 5 zvjezdica za bočne udarce.

Kategorije: Vijesti