Sigurnija i ugodnija noćna vožnja

Sigurnija i ugodnija noćna vožnja 

Sigurnija i ugodnija nocna voznja sa inovativnim Volvo      dugim svjetlima


Volvo inovativna duga svjetla

Novi Volvo S60, V60 i XC60, koji će biti predstavljeni na predstojećem sajmu automobila u Ženevi opcijski nude inovaciju koja noćnu vožnju čini sigurnijom i ugodnijom. Obnovljeni Active High Beam Control omogućava konstantnu upotrebu dugih svjetala, zahvaljujući genijalnom mehanizmu, koji sprječava zasljepljivanje vozača koji voze ispred ili dolaze iz suprotnog smjera. Pored ovog sistema, Volvo će u Ženevi predstaviti i novu tehnologiju izbjegavanja sudara.

„Noćna vožnja mnogim vozačima širom svijeta predstavlja izazov. Naš je cilj da sa novom Active High Beam Control tehnologijom omogućimo konstantnu upotrebu dugih svjetala, bez ometanja drugih vozača“ – tvrdi Lotta Jakobsson, stariji tehnički specijalist u Volvo sigurnosnom centru.


Lakše uočavanje ugroženih učesnika u saobraćaju

Glavna prednost Active High Beam Control sistema jeste što je okruženje izvan zasjenjenog područja i dalje maksimalno osvjetljeno. To povećava šanse da vozač na vrijeme detektuje objekte pored ceste, kao što su parkirana vozila, pješaci i životinje.

„Tehnologija omogućava sigurniju i ugodniju noćnu vožnju, te olakšava fokusiranje na samu vožnju. To je sjajan primjer našeg „Dizajniran za Vas“ pristupa, koji se fokusira na elementima koji itekako znače našim korisnicima“ – objašnjava Lotta Jakobsson.

Sigurnija i ugodnija nocna voznja sa inovativnim Volvo      dugim svjetlima 2


Genijalni mehanizam zasjenjivanja

Prilikom nailaska vozila iz suprotnog smjera ili sustizanja vozila ispred, sistem pomaže u sprječavanju zasljepljivanja, tako što precizno zasjenjuje svjetlosni snop.

Active High Beam Control koristi kameru koju koriste postojeći sistemi detekcije i automatskog kočenja, smještenu na vrhu vjetrobranskog stakla iza unutrašnjeg retrovizora, kako bi precizno odredio prostor koji treba zasjeniti. Kontrolna jedinica prosljeđuje dobivene informacije naprednom mehanizmu projektora integrisanog u prednja ksenon svjetla. Maleni cilindar sa komadima metala različitih dimenzija, omogućava precizno odmjereno zasjenjivanje, a sistem može prepoznati čak i motocikle.


Još jedan svjetski novitet u Ženevi

Na press konferenciji prvog dana sajma u Ženevi, Volvo će predstaviti još jedan sigurnosni novitet.

„Konstantno unaprijeđujemo našu tehnologiju izbjegavanja sudara, a u Ženevi ćemo predstaviti naš sljedeći korak. Kao vodeći na polju automobilske sigurnosti, od 2.000 godine naovamo smo smanjili rizik nastanka povreda u našim vozilima za čak 50 posto. No, nastavljamo sa razvojem novih sistema, kako bi postigli krajnji cilj da do 2020. godine niko ne bi trebao poginuti ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu.“ – otkriva Lotta Jakobsson.


Snažna obnova

Volvo će u Ženevi predstaviti čak šest novih, odnosno detaljno obnovljenih modela – S60, V60 (uključujući V60 Plug-in Hybrid), XC60, V70, XC70 i S80. To je najbolja demonstracija rapidne transformacije modelske ponude, a jedino je izostavljen XC90, koji u potpuno novom izdanju stiže krajem 2014. godine.

Sigurnija i ugodnija nocna voznja sa inovativnim Volvo      dugim svjetlima 3

Kategorije: Vijesti