Touareg brani svjetski rekord

Touareg kreće u obaranje novog svjetskog rekorda

23.000 kilometara od Melburna do Sankt Petersburga

Rainer Zietlow i njegova ekipa kreću na jedinstvenu rekordnu vožnju: 23.000 kilometara, od najsjevernijeg do najjužnijeg milionskog grada na Zemlji,  ovi avanturisti planiraju preći  s Touaregom za manje od tri sedmice.

Opremljen dodatnim elementima, kao  što su zaštitni kavez u slučaju prevrtanja (roll-cage) i dodatni rezervoar za gorivo, Zietlow je u četvrtak, 26. jula krenuo iz Melburna u avanturu dugu 23.000 kilometara,  kroz većinu klimatskih i vegetacijskih zona na Zemlji. Ovog entuzijastu i njegovu ekipu na tom putu prati Touareg, koji će još jednom imati priliku da dokaže svoje kvalitete i izdržljivost. Međutim, u ovoj neobičnoj vožnji važno mjesto zauzima i tema efikasnosti: naime, zahvaljujući ekološkom dizelskom motoru 3.0 V6 TDI Clean (165 kW/ 225 KS, verzija za američko tržište) Zietlow i ekipa biće optimalno spremni; ovaj Volkswagenov terenac troši 30 posto manje goriva i emituje do 25% manje CO2 u poređenju s benzincima iste klase.

Poput nekadašnjih dostavljača telegrama i depeša, Zietlow planira predati pismo gradonačelnika Melburna njegovom kolegi u Sankt Petersburgu. A Melburn, partnerski grad Sankt Petersburga, ove godine slavi 175 godina od sticanja današnjeg imena.

Preko najsavremenijeg GPS-a, koji će svakih 30 sekundi bilježiti lokaciju ekipe, svi zainteresirani mogu pratiti ovu rekordnu vožnju na www.touareg-russtralia.com.

Još prije godinu dana Zietlow i njegov tim su s Volkswagen Touaregom V6 TDI postigli rekord na čuvenoj Carratera Panamerica trci. Vožnja duž Sjeverne i Južne Amerike – od Aljaske do Ognjene zemlje – trajala je 11 dana, 17 sati i 22 minute.

Kategorije: Vijesti