Toyota predstavlja program vozila s vodikovim gorivim ćelijama

Toyota predstavlja program vozila s vodikovim gorivim ćelijama

Pridruživši se godišnjem eventu Drive ‘n’ Ride u Strasbourgu, koji promovišu električna vozila s gorivim ćelijama, Toyota demonstrira spremnost električnih vozila sa gorivim ćelijama da odgovore na sve zahtjeve mobilnosti. Jednako tako, cilj ovog skupa je skrenuti pažnju na potrebu za izgradnjom infrastrukture vodikovih punionica.

Tehnologija vodikovih gorivih ćelija ostaje ključni dio Toyotinog višedimenzionalnog pristupa razvoju “ultimativnog eko-automobila”, nudeći održiva rješenja uz smanjenu ponudu energenata, kao i snižavanje nivoa emisija.

Toyota podržava inicijative u Njemačkoj, nordijskim zemljama i Velikoj Britaniji prilikom uvođenje vozila na gorive ćelije te vodikovih punionica. Njemačka je primjerice, najavila kako će se broj od 14 trenutno aktivnih punionica povećati na 50 do 2015. godine. Ostale evropske zemlje poput Francuske ili Holandije su također analizirale potencijal mobilnosti vodikovim gorivim ćelijama.

Tokom ovog eventa, za članove Evropskog parlamenta, političke savjetnike i ostale učesnike osigurani su testovi šest modela električnih vozila na gorive ćelije koje proizvode Toyota, Daimler, Honda, Hyundai, Inteligent energy i Opel.

Učesnici će također imati priliku promatrati proces punjenja na mobilnoj punionici, prvoj takve vrste u Strasbourgu, koju je za tu priliku osigurao Air Liquide.

Svoju tehnologiju vodikovih gorivih ćelija Toyota demonstrira s prototipom FCHV-adv i konceptnim vozilom FCV-R.

Video o FCV-R  konceptu dostupan na: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=K2Ah2cfg3iY

Kategorije: Vijesti