Tri Kijina modela dobila nagradu GOOD DESIGN

Kia Trail’ster

Tri Kijina modela dobila nagradu GOOD DESIGN

Kia je za čak tri svoja najnovija modela – veliki SUV Sorento, limuzina Optima i koncept Trail’ster (nastao na osnovu modela Soul) – osvojila prestižne nagrade GOOD DESIGN 2015 u kategoriji prevoznih sredstava. To je druga godina zaredom da je Kia dobila priznanja GOOD DESIGN za tri svoja modela, jer su prošle godine nagrađeni luksuzna limuzina Kia K900 (na nekim tržištima se pojavljuje pod imenom ‘Quoris’), električni Soul EV i koncept GT4 Stinger.

Žiri GOOD DESIGN, koji čine nezavisni stručnjaci s područja dizajna, automobilske industrije i medija, koji pokrivaju dizajn, Kijine modele je ocjenjivao na osnovu različitih kriterija – inovativan dizajn, nove tehnologije, oblik, materijali, izrada, koncept, upotrebljivost, energetska učinkovistost i ekološka osjetljivost.

Kijin globalni dizajnerski odjel, koji od 2006. godine vodi Peter Schreyer, dobitnik je brojnih priznanja za svoj dobro obavljen i inovativan rad, kao i za doprinos Kijinoj neprekidnoj rasti zadnjih godina.

GOOD DESIGN, sada već 65-godišnjak, najstarije i najprestižnije svjetsko priznanje. Nagrade GOOD DESIGN, koje podjeljuju od 1950. godine nagrađuju najinovativnija i najnovija dizajnerska rješenja s područja industrije, proizvoda i grafike iz cijelog svijeta. Svake godine nagrađuju dizajnere i proizvođače iz 50-ak zemalja, a u svojoj dugodoišnjoj istoriji nagrađivali su zaista različite proizvode – od spajalice za papir do Boeinga 787 Dreamliner i NASA-inog svemirskog brodas.

Kategorije: Vijesti