Volkswagen uvodi filter čestica za benzince

Volkswagen Golf R - 620 - Test 2015 - 25

Volkswagen uvodi filter čestica za benzince

Volkswagen uskoro uvodi filter čestica za benzinske TSI i TFSI motore kako bi dodatno smanjio emisiju štetnih čestica i gasova. Tako će Volkswagen od 2017. godine početi da koristi posebne filtere čestica.

U Volkswagenu se nadaju da će dodatno očistiti svoje benzinske motore nakon što su prošle godine zbog skandala sa dizelskim motorima pretrpili značajnu štetu, kako finansijski, tako i sa ugledom.

TSI i TFSI motori sa direktnim ubrizgavanjem tako će koristiti istu filtracijsku tehnologiju koju koriste i moderni dizel motori, a u Volkswagenu tvrde da će se emisija štetnih čestica smanjiti čak do 90%. Problematične čestice su odgovorne kao jedan od glavnih zagađivača zraka zbog kojih mogu da nastanu i veliki zdravstveni problemi.

Šef odjeljenja za istraživanje i razvoj u Volkswagenu, Ulrich Eichhorn opisao je planove o daljem redukovanju štetnih emisija. On navodi da će se u budućnosti svi Volkswagen modeli opremati najmodernijim i najefikasnijim tehnologijama za tu svrhu.

Filteri čestica u benzincima će se pojaviti u junu 2017. godine, a prvi motor sa tim dodatkom bit će 1,4 litreni TSI za Volkswagen Tiguan. Zatim slijedi 2,0 litreni TFSI namjenjen Audiju A5, a do 2022. godine u Volkswagenu se nadaju da će do sedam miliona njihovih vozila imati pomenute filtere.

Kategorije: Vijesti