Volvo imenovao novog predsjednika

Volvo imenovao novog predsjednika

Odbor direktora Volvo Car grupacije, imenovao je Hakana Samuelssona za novog predsjednika i izvršnog direktora, koji na ovu funkciju stupa odmah. Dosadašnji predsjednik, Stefan Jacoby, napustit će Volvo nakon prijateljskog dogovora sa odborom direktora.

„Vidim velike mogućnosti za Volvo u smislu poboljšanja profitabilnosti i ubrzanja plana rasta, naročito u Kini. Uvjeren sam da će nam iskustvo Hakana Samuelssona pomoći u tome. Imamo jaku strategiju rasta i plan transformacije, koji uskoro pokrećemo. Zahvalio bih Stefanu Jacobyju na vrijednom doprinosu našoj strategiji i uspješnom vođenju kompanije u prve dvije godine nakon preuzimanja od strane Zheijang Geely Holding-a“ – izjavio je Li Shufu, većinski dioničar i predsjednik odbora direktora.

Hakan Samuelsson posjeduje 35 godina iskustva na vodećim pozicijama u automobilskoj industriji, a posljednja je predsjednik i izvršni direktor kompanije MAN SE i to u periodu od 2005. do 2009. godine. Od 2010. godine, on je nezavisni  član odbora direktora Volvo Car grupacije.

„Vrijeme provedeno u odboru direktora, pružilo mi je uvid u funkcionisanje kompanije Volvo. Moj fokus će biti na osiguranju profitabilnosti i ostvarenju prodajnih ciljeva. Niti jedan drugi biznis nije toliko zahtjevan, kompleksan i izazovan poput automobilske industrije. Veselim se vodstvu Volvo Car grupacije u najuzbudljivijem dijelu njene istorije“ – rekao je Hakan Samuelsson.

Kategorije: Vijesti