Volkswagen I.D. R postavio novi rekord na brdskoj utrci Pikes Peak

Volkswagen I.D. R postavio novi rekord na najpoznatijoj brdskoj utrci Pikes Peak

Volkswagen i njihov električni bolid I.D. R slave novi svjetski rekord koji su postavili na najpoznatijoj brdskoj utrci Pikes Peak.

Volkswagen I.D. R sa 600 KS za čijim upravljačem je bio Romain Dumas pobijedio je na prestižnoj brdskoj utrci u konkurenciji električnih automobila. Pored rekorda koji je postavio u konkurenciji električni automobila, Volkswagenov bolid postavio je i najbrže vrijeme koje je ikada iko odvezao na ovoj utrci.

Romain Dumas odvezao je 19,99 km i 156 zavoja u vremenu 7:57.148 te tako razbio rekord koji je postavio Sebastien Loeb u 2013. godini. Novi ima brže vrijeme za čak 16 sekundi.

Sa ovom pobjedom i novim rekordom Dumas se upisao u listu legendi poput Sebastiena Loeba, Walter Röhrla, Michèle Mouton, Stig Blomqvista, Nobuhiro Tajime, kao i Rod te Rhys-a Millena.

Ova pobjeda i novi rekord od velikog su značaja za Volkswagen, ali i za automobilsku industriju. I.D. R bolid dolazi iz električne porodice Volkswagenovih automobila koji će uskoro krenuti u serijsku proizvodnju.

Kategorije: Auto sport, Vijesti