VW fabrika u Kini

Volkswagen otvara novu fabriku u Kini

Najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen otvara novu proizvodnu lokaciju u mjestu Yizheng, u istočnoj Kini. Svečanom otvorenju fabrike, koja će godišnje proizvoditi 300.000 vozila, prisustvovali su prof.dr. Jochem Heizmann, član Uprave Volkswagen AG-a i budući direktor Volkswagen koncerna „Kina“, dr. Michael Macht, član Uprave Volkswagen AG-a zadužen za sektor poslovanja „Proizvodnja koncerna“, kao i Hu Maoyuan, predsjednik Nadzornog odbora korporacije SAIC Motor.

Heizmann, koji je još u julu 2010. dao „zeleno svjetlo“ za početak izgradnje ove fabrike, istaknuo je ovom prilikom dobru saradnju s kineskim partnerima u realizaciji  ovog zajedničkog projekta. „Nakon dvogodišnje izgradnje, otvaramo, prije planiranog roka, našu novu fabriku u Yizhengu. Ova fabrika, kao i većina prozvodnih lokacija Volkswagen koncerna, ispunjava visoke standarde ekološki prihvatljive proizvodnje vozila. Uz pomoć savremenih tehnologija i inovativnih proizvodnih procesa mi ćemo i u budućnosti aktivno sudjelovati u formiranju automobilske nacije Kine“, rekao je Heizmann.

U fabrici Yizheng, smještenoj tačno 300 kilometara sjeverozapadno od Šangaja, otvorit će se 3.700 novih radnih mjesta;  fabrika obuhvata potpunu proizvodnju s prešaonom, limarijom, lakirnicom i montažom. Na zemljištu veličine 1,3 miliona kvadratnih metara smješteni su, osim fabrike, i centar za tehnička ispitivanja, akademija za edukaciju i usavršavanje saradnika te centar za energiju.

Danas je NR Kina najveće tržište Volkswagen koncerna: 2011. godine Volkswagen je kineskim kupcima isporučio 2,2. 6 miliona svojih vozila. U prvih šest mjeseci ove godine isporuke su skočile za 17,5 posto na ravno 1,30 miliona primjeraka. Grupacija Volkswagen Kina planira do 2018. povećati proizvodne kapacitete na četiri miliona vozila.

Kategorije: Vijesti