Volvo XC60 kao umjetničko djelo

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo 2

Volvo XC60 kao umjetničko djelo

Treću godinu zaredom, Volvo Car Switzerland je na centralnoj željezničkoj stanici u Cirihu, od 7. do 9. juna organizovao Volvo Art Session, na kojem su kako nepoznati, tako i etablirani umjetnici imali priliku Volvu XC60 dati potpuno novi izgled.

Tema ovogodišnje umjetničke sesije u Cirihu bila je „Dizajniran za Vas“. Glavna zvijezda bio je bijeli Volvo XC60 ispred bijelog platna. Umjetnici iz cijelog svijeta imali su mogućnost slikati, sprejati i dizajnirati svoju viziju švedskog SUV-a. Na kraju svake sesije djelo je bilo kratkotrajno dostupno u 3D formi, prije nego što je nastupio drugi umjetnik. Finalni rezultati i konstantna transformacija automobila mogu se vidjeti sa http://www.volvoartsession.com/.

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo 3

„Sa sada već tradicionalnom umjetničkom sesijom, želimo pokazati da je Volvo kreativan i inovativan automobilski brend, koji brine o ljudima. Ovaj unikatni umjetnički događaj ima mogućnosti privući nove potencijalne kupce, koji inače ne razmišljaju o posjedovanju Volvo automobila“ – objašnjava Anouk Poelmann, predsjednik Volvo Car Switzerland.

Volvo Art Session organizuje se u saradnji sa švicarskim umjetnicima. Prošle godine, stigli su i umjetnici iz Kine. Ovogodišnji događaj je bio međunarodnog karaktera. „Različitost je bila neminovna, a pozitivna i kreativna energija bila je više nego primjetna. Prolaznici su se stalno zaustavljali i slikali. Mnogi su se i zadržali dovoljno dugo da vide finalni izgled“ – objašnjava Poelmann.

Volvo Art Session se održao na glavnoj željeznikog stanici u Cirihu, jednom od najposjećenijih javnih mjesta u čitavoj Evropi. Čitav događaj zabilježio je i poznati talijanski fotograf Francesco Carrozzini, a njegovi će radovi biti objavljeni krajem godine. Pored toga, čitav event „pratila“ je i kamera, tako da će se u Volvo Art sesiji moći uživati i kroz video materijal.

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo 4

„U protekle tri godine postojanja Volvo Art Session je konstantno rastao. Nastavljamo privlačiti sve više pažnje kako medija, tako i publike. Pored toga, primjetan je i rast međunarodnog priznanja čitavog događaja“ – zaključuje Poelmann.

Među umjetnicima koji su ove godine posjetili Volvo Art Session su njemački 3D grafiti umjetnik DAIM, francusko-američki duo Koralie & Supakitch, sve poznatija zvijezda ulične umjetnosti Etam Cru iz Poljske, zatim švicarski grafički dizajner Blanda Eggenschwiler, te kanadski par Lexr & Evoke, kao i kinesko-njemački umjetnik Daniel Man.

Volvo XC60 kao umjetnicko djelo

Kategorije: Vijesti