Kia Motors na salonu automobila u Pekingu predstavila novu limuzinu K4.

Kia K4 Concept for China market (1)

Kia Motors na salonu automobila u Pekingu predstavila novu limuzinu K4.

Srednje velika limuzina K4, razvijenu isključivo za kinesko tržište, predstavlja jednostavan i prepoznatljiv vanjski izgled – s niskim nosom, klinastim profilom i velikim prtljažnikom – te izvanrednu prostranost u kabini, koja je opremljena brojnim visokotehnološkim pomagalima za vrhunski komfor i maksimalnu sigurnost.

4,72 metra dugo vozilo obećava uzbudljivu vožnju sportskih performansi, koje pruža Kijin 1,6-litarski turbo benzinski GDI motor s direktnim ubrizgavanjem goriva (to je ujedno njegova kineska premijera) u kombinaciji sa 7-stepenim DCT mjenjačem s dvostrukim kvačilom, koji osigurava lagano, brzo i glatko mijenjanje brzina.

Izvanredna prostranost modela K4 je rezultat brižljivog rada dizajnera i za srednje veliku limuzinu neuobičajeno dugog međuosovinskog rastojanja (2.700 mm). Pored prostranosti, koja je najveća u toj klasi, novajlija se može pohvaliti i dodatnom opremom kao što je dugme za paljenje motora, sportski mjerači Supervision i Kijin UVO infotainment sistem.

Kia K4 Concept for China market (2)

Što se tiče sigurnosne opreme K4 je serijski opremljen sa šest zračnih jastuka, programom stabilnosti ESP i »rikverc« kamerom. Model će po ocjenama Kijinih inžinjera zbog svoje sigurnosne strukture te aktivnih i pasivnih sigurnosnih sistema osvojiti maksimalnih 5 zvjezdica po kineskoj varijanti NCAP testiranja C-NCAP.

Proizvodnja i prodaja K4 u Kini je predviđena u drugoj polovini ove godine. Prema očekivanjima će nova Kijina limuzina u najvećoj mjeri privući porodično orijentisane stranke u 30-im i 40-im godinama.

Kategorije: Auto sajam