Mercedes EQ A – Novi automobil budućnosti

Mercedes EQ A – Novi automobil budućnosti

Njemački proizvođači automobila užurbano rade na razvoju što većeg broja električnih modela među kojima je i Mercedes-Benz.

Masovna elektrifikacija automobila u Njemačkoj planirana je do 2020. godine, pa Mercedes planira predstaviti još jedan konceptni električni model iz porodice kompakta.

Za predstojeći sajam automobila u Frankfurtu Mercedes najavljuje električni hatchback sa pet vrata čija bi naziv trebao biti EQ A. Mercedes-Benz razvio je posebnu platformu za električne modele koja nosi oznaku MEA, a upravo na njoj bit će zasnovan novi EQ A model.

Mercedes EQ A raspolagat će sa 204 KS i sa jednim punjenjem trebao bi imati autonomiju od oko 500 km. Mercedes EQ A Concept u serijsku proizvodnju trebao bi stići do 2020. godine. Proizvodit će se u fabrici u Bremenu, a njegova cijena bez subvencija trebala bi izbosti oko 40.000 eura.

Mercedes će investirati više od 10 milijardi eura u razvoj 10 električnih modela koje će prodavati pod pod brendom EQ, a koji će se na tržištu pojaviti do 2025. godine.

Kategorije: Auto sajam, Noviteti