Kia na salonu u Šangaju predstavlja K3 i plug-in hibridni K3

Kia na salonu u Šangaju predstavlja K3 i plug-in hibridni K3

Kia Motors juče je na salonu automobila u Šangaju predstavila model Kia K3 i njegovu plug-in hibridnu izvedbu K3. Najnovija varijanta limuzine srednje klase dizajnirana je i konstruisana isključivo za kinesko tržište, gdje za razliku od Evrope prevladavaju limuzine.

Novi K3 donosi jedinstven dizajn vanjštine, koji se slaže s prostranom, visokokvalitetnom kabinom, a pokreću ga učinkoviti benzinski i plug-in hibridni pogon. Pored toga model nudi širok izbor tehnologija i funkcija, koje zahtijevaju kineski kupci.  

K3 i K3 Plug-in Hybrid učestvovati će u kineskom touring prvenstvu CTCC (China Touring Car Championship), na kojem će K3 CTCC predstavljati sve dinamične mogućnosti Kijinog najnovijeg modela. 

Koncept ‘Imagine by Kia’ na kineskoj premijeri 

Kia u Šangaju takođe predstavlja svoj novi koncept ‘Imagine by Kia’, premijerno predstavljeng u martu na salonu u Ženevi, kao i interaktivno predstavljanje svojih najnovijih tehnologija.

K3 s očaravajućim novim izgledom 

Novi model u Šangaju predstavlja potpuno novi dizajn i najnovije tehnologije, koje traže kineski kupci.

Dizajn novog K3 povjeren je podpredsjedniku i vođi Kijinog dizajna za Kinu, Olegu Sonu. Karoseriju vozila karakteriziraju glatke, istesane i oštre, precizne linije, koje kreiraju modernu estetiku, koja odudara na cesti. Precizni detalji pružaju novom K3 moderan, tehnološki izgled, koji između ostalog donosi karakteristična LED svjetla, koja svojim treperenjem podsjećaju na puls, što će mnogim kupcima ubrzati rad srca.

Novi K3 biće raspoloživ s dva benzinskima motora – s 1,5-litarskim atmosferskim i 1,4-litarskim T-GDI turbobenzinskim motorom. 

Priključni hibrid K3 Plug-in Hybrid

K3 Plug-in Hybrid takođe je u Šangaju premijerno predstavljen i namijenjen je pozicioniranju Kije na tronu globalnog lidera proizvođača alternativnih pogona.

Eksterijer i enterijer modela K3 Plug-in Hybrid suptilno se razlikuju od obične K3 varijante –  dizajnom, koja reflektira njegov aerodinamičan, visokoučinkovit karakter. Priključni hibrid ima prepoznatljivu ‘ECO plug-in’ oznaku, a njegov infotainment sistem korisnicima omogućava  traženje najbližih punionica.

Novi K3 CTCC će pokazati Kijin trkački potencijal

K3 CTCC, čiji nastanak je inspirisan Kijinim GT modelima, namijenjen je zauzimanju pobjedničkog postolja na kružnih utrkama. Vozilo će nastupati u novoj sezoni 2019 CTCC.

Potpuno električni koncept ‘Imagine by Kia’ 

Koncept ‘Imagine by Kia’, razotokriven nedavno na salonu u Ženevi, sada u Šangaju doživljava azijsku premijeru. Potpuno električnu sportsku limuzinu su dizajnirali u Kijinom evropskom dizajnerskom centru u Frankfurtu.

Ovaj koncept, koji je vizuelno utjelovljenje Kijine privrženosti napredovanju ka uzbudljivom svijetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno 4-vratno vozilo. Koncept, koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od razreda automobila, skladno kombinuje elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske porodične limuzine te svestranog i prostranog krosovera.

Koncept ‘Imagine by Kia’ predstavlja Kijin progresivniji dizajnerski jezik budućnosti, s inteligentnim doradama postojećih motiva i karoserije, koju karakterišu kombinacija napetih linija karoserije, oštre dizajnerske crte i učinkovitija aerodinamika.

Iako koncept ‘Imagine by Kia’ trenutno još nije namijenjen serijskoj proizvodnji, najavljuje dizajnerske elemente eksterijera i interijera, koji se može vrlo lako prilagoditi budućoj serijskoj proizvodnji ovog brenda.

Kia R.E.A.D. – kineski debi sistema prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu

Kia Motors u Šangaju predstavlja nove tehnologije, razvijene za post-autonomnu vožnju. Kijin sistem prilagođavanja vožnje emocionalnom raspoloženju u realnom vremenu (R.E.A.D.) je usmjeren u budućnost, kada će autonomna vozila biti norma, a poboljšanje iskustva čovjekove mobilnosti prioritet.

Sistem R.E.A.D. može pomoću tehnologije umjetne inteligencije i prepoznavanja bioloških signala analizom vozačevog emocionalnog stanja u realnom vremenu optimizirati i pojedinoj osebi prilagoditi prostor u kabini vozila.

Tehnologija prati vozačevo emocionalno stanje  upotrebom senzora, koji čitaju njegove izraze lica, puls i provodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem prilagodi kabinu s obzirom na ocjenu pet osjetila i tako stvara bolju sredinu. Tehnologija mašinskog učenja umjetne inteligencije omogućava kreiranje osnove ponašanja korisnika, na osnovu čega slijedi identifikacija uzoraka i trendova i u skladu s tim prilagođava kabinu. 

Posjetioci Kijinog šangajskog izložbenog prostora mogu tokom organizovanih ogleda i sami isprobati sistem R.E.A.D.

Kategorije: Auto sajam