Novi Nissan X-Trail

Potpuno novi Nissan X-Trail u centru pažnje na sajmu automobila u Frankfurtu

NOVI NISSAN X-TRAIL

S novim X-Trailom Nissan iznova osmišljava SUV

Vodeći crossoverski DNK povezan s Nissanovim terenskim sposobnostima

Stil otkriva najnoviji Nissanov dizajnerski jezik

Nove tehnologije u sektoru, među njima i novi NissanConnect

Izvedba sa sedam sjedišta, te modeli sa pogonom na dva i četiri točka

Nissan: marka koju valja pratiti 2013.

Dobra prodaja, važni novi modeli i vrhunska tehnologija u srcu su marke

Nissan je na putu da do 2016. postane prva azijska marka u Evropi

Dobra prodaja u 2012. nastavljena je i u 2013. 


Evropska premijera koncepta Friend-Me

Primjer čudesne Nissanove dizajnerske vizije

Napredna unutrašnjost s četiri sjedišta i sistemom zabave na nekoliko ekrana

Osmišljen da se svidi sljedećoj generaciji kupaca automobila


Nov program personalizacije proširen na novi Note i novu Micru

Nova  dodatna oprema u novim bojama za postojeću paletu vozila Juke

Novorazvijena dodatna oprema za novi Note i novu Micru

Nissanova zacrtana misija da budućnost isporuči već danas napravit će još jedan važan korak naprijed na Frankfurtskom sajmu automobila 2013. godine. Predvođen revolucionarnim, potpuno novim X-Trailom – koji će na sajmu doživjeti svjetsku premijeru – Nissan u Frankfurtu 2013. nastavlja prikazivati vrhunski dizajn i tehnološke inovacije marke.

Od dramatičnog i dinamičnog konceptnog automobila Friend-Me do modela koji će iznova otkriti segment SUV-ova, Nissan ponovno predvodi u područjima dizajna, pristupačnih tehnologija i inženjerske izvrsnosti.


Novi Nissan X-Trail

S dinamičnim novim dizajnom koji povezuje Nissanovo bogato 4×4 naslijeđe s vodećim položajem u segmentu crossovera, novi X-Trail postavlja nove standarde u tehnologiji, efikasnosti i udobnosti.

Poboljšan u svakom pogledu, novi X-Trail zadržava svoju poznatu sposobnost vožnje po svakom terenu, uz dodavanje niza obilježja koja će iznova odrediti ono što kupci mogu očekivati od kompaktnog SUV-a. U pravom Nissanovom stilu, novi X-Trail uvodi premium tehnologiju na nova tržišna područja, s brojnim obilježjima koja se prvi put pojavljuju u segmentu, naprimjer LED prednja svjetla, Nissanov sigurnosni štit (Safety Shield) te nova, potpuno integrisana navigacija i sistem infozabave NissanConnect.

Praktičniji nego ikad prije, ali i ekonomičniji, te opremljen sve većim brojem sigurnosnih sistema i sistema za pomoć u vožnji, novi X-Trail upotpunjuje najopsežniju i najsposobniju paletu SUV i crossover vozila u autoindustriji.

NOVI NISSAN X-TRAIL (3)

Priča o uspjehu se nastavlja

Nissanova namjera da do 2016. postane prva azijska marka širom Europe na putu je ostvarenja jer marka već sad drži vodeći položaj na velikim tržištima poput Velike Britanije, Francuske, Španije i Italije. Usprkos smanjenju ukupnog broja prodanih automobila, Nissan je postigao rekordni tržišni udio, te je na pragu da to dostignuće ponovi i u 2013. godini.


Nissan Friend-Me Concept

Povezujući upadljiv dizajn s naprednom vrhunskom unutrašnjošću, konceptni automobil Friend-Me čudesno je istraživanje mogućeg izgleda budućnosti. Dizajniran koristeći isti proces koji je potaknuo nastanak Nissanove palete revolucionarnih crossovera, Friend-Me prikazuje Nissanov dizajnerski jezik sljedeće generacije i istražuje mogućnosti potpuno umrežene i potpuno interaktivne putničke kabine. Osmišljen prema potrebama i željama putnika koji stalno žele biti povezani s internetom, Friend-Me integriše putnike u svako putovanje, postajući žarište informacija i zabave.


Nissanov program personalizacije

Nissanovi napori da kupcima ponudi još veće mogućnosti izbora, u Frankfurtu su napravili korak naprijed uvođenjem hrabrog novog programa personalizacije. Na tragu vrlo uspješnog uvođenja u paletu modela Juke, Nissan svoju inicijativu proširuje na novi Note i novu Micru. Kao dio proširenog programa, kupci modela Juke na izbor imaju više opreme i opcija boja, s gotovo neograničenim mogućnostima kombiniranja. Kako bi popratio početak novog programa, Nissan također predstavlja novi 3D internetski konfigurator koji kupcima nudi mogućnost viđenja svog zamišljenog dizajna pod svim uglovima.

Potpuno novi Nissan X-Trail

Mišićav, savremen i ispunjen tehnologijom, novi Nissan X-Trail svjetsku je premijeru doživio na Frankfurtskom sajmu 2013. Nastavljajući se na Nissanovo cijenjeno 4×4 naslijeđe, ali dodajući mu najbolja obilježja crossovera, novi X-Trail iznova definiše segment kompaktnih SUV-ova. Svjetsku je premijeru imala i američka izvedba, nazvana Nissan Rogue. Kao velikoserijski proizvod postavljen na novu zajednički razvijenu platformu (Common Module Family, CMF), X-Trail će se prodavati u 190 zemalja širom svijeta.

Istovremeno s poboljšavanjem terenske vjerodostojnosti svog prethodnika, novi X-Trail inspirisan je i Nissanovim vodećim crossoverima na tržištu – Qashqaijem, Jukeom i Muranom – pa je tako nastalo vrhunsko, savremeno, iznimno sposobno porodično vozilo za svaku priliku. Novi X-Trail robustan je i pouzdan kao i model prethodne generacije, ali s dodatkom crossoverske elegancije i efikasnosti, uzbudljivog dizajna, inovativne tehnologije i iznimne udobnosti, kako bi postavio nova mjerila na nevjerovatno kompetitivnom tržištu kompaktnih SUV-ova.

Od velike važnosti za Nissan, X-Trail će se u devet tvornica širom svijeta proizvoditi za vrlo različita tržišta. Poslije svjetskog predstavljanja novi će X-Trail krenuti u proizvodnju u prvom tromjesečju 2014., a prodaja širom svijeta počet će u junu 2014. Njegov je prethodnik bio jedna od najvećih uspješnica kompanije na svjetskim tržištima, a očekuje se da će nova izvedba uveliko doprinjeti Nissanovom planu Power 88, srednjoročnom poslovnom planu za fiskalne godine 2011. – 2016.

Dizajn

Dizajnerska specifikacija za novi X-Trail bila je povezivanje uglađenih i elegantnih linija savremenog crossovera s robusnom privlačnošću tipičnog SUV-a. Umjesto oštrih, četvrtastih linija prethodne generacije, novi X-Trail ima izgled premium, ali i dinamičnog vozila. Kao isklesane mišićave linije stvaraju prepoznatljiv obris uokviren elegantnim oblinama i visokim blatobranima, te obuhvataju niz Nissanovih prepoznatljivih elemenata poput stražnjih svjetala u obliku bumeranga, strukturiranih prednjih svjetala s LED dnevnim svjetlima i karakterističnim oblikom D stuba. Atraktivni 19-inčni točkovi od lake legure novom X-Trailu daju markantan izgled.

U unutrašnjosti, premium obilježja obuhvataju hromirane, geometrijske metalne i sjajno uglađene crne površine. Opcije uključuju profinjene presvlake od tkanine, te potpuno kožne s istaknutim kontrastnim šavovima. Prostrana kabina diči se sjedištima kao u pozorištu, uz opciju dva dodatna sjedišta za smještanje ukupno sedam putnika. Praktična rješenja uključuju stražnja vrata koja se otvaraju za gotovo 90 stepeni – mnogo šire nego što je uobičajeno – kako bi omogućila što jednostavniji pristup, ali i olakšala postavljanje i vađenje dječjeg sigurnosnog sjedišta.

Udobnost sjedišta u srednjem redu poboljšana je povećavanjem prostora za koljena postignutog većim međuosovinskim razmakom, te bolje oblikovanim naslonima prednjih sjedišta. Srednji red sjedišta može se oboriti i pomaknuti, a treći red, ako je ugrađen, preklapa se prema naprijed kako bi povećao prtljažni prostor. Praktična rješenja obuhvataju, naprimjer, veliku konzolnu kutiju između sjedišta, dovoljno veliku da se u nju pohrani iPad ili 10-inčni tablet.

Svestranost razvijena u prethodnom modelu u novom je X-Trailu doživjela napredak zahvaljujući domišljatom i inovativnom dvostrukom podu prtljažnika s brojnim fleksibilnim mogućnostima spremanja stvari. Prtljažnik se jednostavnim pokretom jedne ruke može podijeliti na gornji i donji dio. Pristup prtljažniku također je uveliko olakšan daljinskim upravljanjem motoriziranih petih vrata. Krajnji rezultat je dinamična mješavina naprednog dizajna vanjštine s prostranom i funkcionalnom unutrašnjošću visoke kvalitete.

NOVI NISSAN X-TRAIL (2)

Tehnologija

Kad iduće godine stigne u prodaju, X-Trail će biti jedan od najnaprednijih automobila na cesti. Potpuno umrežen, X-Trail je prvi model koji će koristiti posljednju generaciju NissanConnectove navigacije sa sistemima informisanja i zabave. Vozači će također imati koristi od sveobuhvatnog skupa obilježja pomoći koje čine X-Trailov sistem Nissanovog sigurnosnog štita.

Novi NissanConnect najistaknutiji je primjer Nissanovih inženjerskih inovacija. U svom najnovijem obliku, NissanConnect dodatno je razvijen pa nudi mogućnost priključivanja pametnih telefona kako bi vlasnici s vanjskim svijetom ostali u vezi kamo god ih putovanje odvelo. Pristupom pohranjenoj zbirci aplikacija, koja će pokriti muziku, društvene mreže, zabavu i putne informacije, preko velikog 7-inčnog dodirnog ekrana u boji, novi NissanConnect savršeno se uklapa u novi X-Trail.

Satelitska navigacija posljednje generacije integrisana je s Google® pretraživačem, kako bi ponudila brojne korisne informacije, od vremenske prognoze do lokacija benzinskih stanica, hotela, restorana i drugih zanimljivih mjesta. Sve omiljenija funkcija slanja podataka u automobil omogućava vozačima da putovanje planiraju kod kuće i zatim ga pošalju sistemu NissanConnect u automobilu. Sistem također uključuje Bluetooth reprodukciju muzike i integraciju mobitela, a tu su i priključci Aux-in i USB.

Vozaču na raspolaganju stoji i jedan od najnaprednijih instrumentnih sistema koji na 5-inčnom TFT ekranu u boji prikazuje čak 12 grafičkih prikaza s naizmjeničnim prikazima savjeta i upozorenja u rasponu od prosječne i stvarne brzine, podrobnih navigacijskih uputa, prepoznavanja saobraćajnih znakova, savjeta za ekološku vožnju, do raspodjele momenta s pogonom na četiri točka.


Šasija

Zadržavajući vodeće standarde u klasi postavljene modelom prethodne generacije, novi X-Trail prihvatio je Nissanov napredni elektronički sistem pogona na četiri točka ALL MODE 4x4i. Kontrolisan okretnim prekidačem na centralnoj konzoli, nudi izbor pogona na dva točka, automatski način rada, te blokadu s trajnim pogonom na četiri točka.

U položaju Auto sistem stalno kontroliše leptir gasa, brzinu okretanja radilice i moment kako bi na brzinama do 80 km/h predvidio proklizavanje točkova i po potrebi raspodijelio moment između prednje i stražnje osovine. Iznad te brzine sistem reaguje na nekontrolisano okretanje točkova, ponovno premještajući moment na stražnju osovinu kako bi vratio trakciju. Za teške uslove i na malim brzinama položaj Lock novom X-Trailu nudi stalni pogon na četiri točka.

Spreman da premaši očekivanja vozača kompaktnih SUV-ova, X-Trail raspolaže sa četiri elektronička sistema zamišljena za povećanje udobnosti, ali i sigurnosti: dva od njih pojavljuju se prvi put na svijetu, a treći nalazimo na premium vozilu Infiniti M. Svjetske premijere su aktivna kontrola vožnje (Active Ride Control) i aktivno kočenje motorom (Active Engine Brake). Active Ride Control kontroliše površinu ceste kako bi otkrio neravnine koje bi trajno mogle narušiti uzdužni nagib vozila, pa u skladu s time mijenja postavke ovjesa. S druge strane, Active Engine Brake ukroćuje snagu, te u zavojima ili pri usporavanju do mirovanja dodatno koči motorom.

Treći je sistem, razvijen za segment premium vozila, aktivna kontrola putanje vozila (Active Trace Control). Koristeći senzore za kontrolu brzine, ugla upravljača, otvora leptira gasa i sile na kočnici, Active Trace Control po potrebi zasebno koči točkove kako bi smanjio podupravljanje i pomogao vozaču da sigurnije prođe zavojem, naročito na klizavim, mokrim cestama. Nakraju, novi X-Trail raspolaže podrškom za kretanje uzbrdo (Uphill Start Support) i naprednom kontrolom u vožnji nizbrdo (Advance Hill Descent Control).


Pogon

Tokom razvoja novog X-Traila, glavni su ciljevi bili profinjenost, ekologija i ekonomičnost koji su trebali biti najbolji u klasi. To se na svim spomenutim područjima postiglo smanjivanjem težine kad je god bilo moguće, iako novi X-Trail ima veću površinu od prethodnog modela. Peta vrata, naprimjer, uglavnom su napravljena od plastike, čime se uštedilo sedam kilograma. Mnogo je pažnje aerodinamici automobila posvećeno pomno oblikovanim vanjskim retrovizorima, čak i spojleru koji prekriva izduvni sistem.

Inženjerske inovacije također omogućavaju novom X-Trailu da postane predvodnik klase kad je riječ o efkasnosti motora, prvenstveno zahvaljujući smanjivanju radne zapremine. Uz manji otpor u svim dijelovima pogona, novi X-Trail nudi izvanredne performanse posljednje generacije motora smanjene zapremine, nudeći kombinaciju brzine većeg pogona sa štedljivošću i emisijom manjeg. Više detalja o motorima novog X-Traila bit će objavljeno prije početka prodaje u Evropi iduće godine.

Kategorije: Auto sajam