Volkswagen noviteti u Frankfurtu: Predstavljeni novi modeli T-Roc, Polo GTI i I.D. Crozz II

Volkswagen noviteti u Frankfurtu: Predstavljeni novi modeli T-Roc, Polo GTI i I.D. Crozz II

Volkswagen je na najveći automobilski sajam stigao sam brojnim novitetima. Pred velikim brojem novinara koji su stigli iz čitavog svijeta među kojima je i CARLANDER redakcija predstavljeni su novi T-Roc, novi Polo GTI i I.D. Crozz II koncept. Također na velikom izložbenom prostoru koji zauzima Volkswagen izloženi su brojni modeli u različitim izvedbama.

Tekst i fotografija: Emir Kalender

Nakon što je skoro predstavljen javnosti na specijalnom događaju u talijanskom Comu, novi T-Roc crossover u Frankfurtu slavi svoju svjetsku premijeru. Potpuno novi kompaktni Volkswagenov SUV unosi svježinu u klasu kojoj posebno doprinosi velika mogućnost individualizacije svakog automobila.

Novi T-Roc je moderan, inovativan, savršeno umrežen, siguran i efikasan crossover. Stvoren je za urbani svijet, ali se jednako dobro snalazi i van njega. Zahvaljujući svojoj funkcionalnosti, voznoj dinamici i tehnologiji model T-Roc utjelovljuje sve vrline Volkswagena.

Odlikuje ga savremeni sportski dizajn koji se u potpunosti uklapa u aktuelnu filozofiju Volkswagena. Ovisno o nivou opreme, T-Roc je pionir klase po pitanju inovativnosti, uvezanosti i asistenata za sigurnu vožnju. Uz to T-Roc prvi Volkswagenov SUV koji se moži naručiti sa lakiranjem u dvije boje sa vizualno spuštenim krovnim dijelom, uključujući A stubove i kućišta vanjskih ogledala.

Unutrašnjost je prilagođena dizajnu eksterijera i hvali se robusnim SUV karakterom te savremenom obradom površina. Zajedno sa Active Info ekranom i novim infotainment sistemom čini novo, digitalno i interaktivno područje kokpita. Novi T-Roc nudi mogućnost prijevoza pet putnika kojim je na raspolaganju prtljažnik zapremine od 445 litara. Nijedno drugo SUV vozilo iz ove klase ne nudi ove vrijednosti.

T-Roc nudit će sa dva nivoa opreme, „Sport“ i „Style“. Već u osnovnoj izvedbi T-Roc bogato je opremljen savremenim sistemima kao što je nadzora okoline „Front Assist“ sa City funkcijom kočenja u nuždi i sistemom prepoznavanja pješaka.

Novi svestrani Volkswagenov crossover pokreće šest TSI i TDI motora sa rasponom snage od 115 do 190 KS. Savremeni, štedljivi i ekološki prihvatljivi motori, ovisno o snazi, mogu biti upareni sa ručnim šest stepenim ili automatskim sedam stepenim DSG mjenjačima, a kupci mogu također birati između pogona na prednje ili na sve točkove.

Novi Polo GTI za nove uspjehe

Kao i model T-Roc, novi Polo proslavio je svjetsku premijeru na sajmu Automobila u Frankfurtu. Sa novim dizajnom, tehnologijom, novom platformom i efikasnim motorima, potpuno nova generacija Pola nastavit će uspješnu priču svojih prethodnika koji je proizvedeno u više od 16,5 miliona primjeraka.

Šesta generacija Pola dobila je potpuno novi dizajn eksterijera koji automobil čini još ozbiljnijim i elegantnijim, ali sa sportskim duhom koji krasi sve nove Volkswagen modele.

Novi Polo u poređenju sa svojim prethodnikom porastao je u pogledu svih dimenzija. Prije svega, nudi više prostora za putnike te veću zapreminu prtljažnika koja je povećana sa 280 na 351 litru.

Polo je dobio nove tehnologije i inovativna rješenja pa tako bogato opremljen postaje najsavremeniji automobil klase i nudi tehnološka rješenja koja su dostupna samo u većim automobilskim klasama.

Kao i prethodni model nudi se u tri nivoa opreme Trendline, Comfortline i Highline. Pored standardni izvedbi na tržištu su dostupne i dvije posebne izvedbe, Polo Beats koji donosi zvučni sistem snage 300 W i sportski Polo GTI.

Osnovna verzija Polo „Trendline“ bogato je opremljena pa tako serijski donosi LED dnevna svjetla sa funkcijama Coming Home i Leaving Home, tempomat, sistem nadzora okoline „Front Assist“ sa City funkcijom kočenja u nuždi i sistemom prepoznavanja pješaka.

Pored novih sigurnosnih sistema Polo se po želji može opremiti i komfornim sistemima kao što su glavna svjetla u LED tehnologiji, Keyless Access, Active Info Display, te najnovija generacija infotainment sistema čija veličina ekrana kreće od 6,5 do 8,0 inča. Ovi komforni sistemi predstavljaju potpuni novitet u segmentu.

Polo je napravljen na novoj MQB A0 platformi koja mu je omogućila maksimalno korištenje tehničkih rješenja kojim raspolaže Volkswagen. Pokreću ga novi motori koji zadovoljavaju najstrožije Euro 6 norme o ispušnim plinovima i to četiri benzinca i dva dizela. Snaga motora kod standardnih modela kreće od osnovnih 65 do maksimalnih 150 KS, dok u sportskoj izvedbi novi Polo raspolaže sa 200 KS.

Svi motori serijski su opremljeni sa Start-Stop sistemom i rekuperacijskim modusom. Za snažnije izvedbe motora dostupan je i popularni automatski DSG mjenjač sa 7 stepeni prijenosa.

I.D. Crozz II koncept za budućnost

Volkswagen I.D. Crozz koncept stigao je u Frankfurt u dopunjenom izdanju. U aprilu ove godine na sajmu automobila u Šangaju predstavljen je električni koncept I.D. Crozz, a sada je uslijedila i evropska premijera Volkswagenovog električnog automobila.

Dizajneri Volkswagena napravili su nekoliko promjena na prednjem braniku u koji je ugrađena hromirana letvica u usisniku zraka. Ovaj hormirani detalj lijepo se uklapa sa crvenom bojom karoserije.

LED farovi sada imaju drugačiju grafiku i imaju dinamično paljenje dioda.  Automobil umjesto klasičnih vanjskih ogledala ima kamere, a uklonjene su i klasične ručice za otvaranje vrata. Kompletan dizajn automobila ima prepoznatljiv DNA Volkswagena.

I.D. Crozz II za pogon koristiti dva elektromotora kombinovane snage od 225 kW. Baterije I.D. Crozz II koncepta postavljene su u pod automobila, sa rasporedom kao kocke čokolade. Autonomija automobila sa jednim punjenjem iznosi do 500 km. Odlikuje ga pogono na sve točkove što je u principu nova generacija 4Motion pogona.

Na tržište bi trebao stići 2020. godine.

Kategorije: Auto sajam