Alonso odvozio više od 100 krugova u prvom testu LMP1 Toyote

Alonso odvozio više od 100 krugova u prvom testu LMP1 Toyote

Fernando Alonso po završetku WEC sezone našao se za upravljačem LMP1 Toyota bolida.

Španac je odvozio 113 krugova u LMP1 automobilu Toyote kojega je testirao nakon završetka WEC sezone u Bahrainu. Njemu je ovo bio prvi put da testira LMP1 automobil sa kojim je Toyota pobijedila na posljednjoj utrci sezone u Bahrainu, a Alonso je odvozio svoje najbrže vrijeme 1:43.013 sekunde, sedam desetinki brže od svog najbržeg vremena na jutarnjem dijelu testa.

U nastojanju da osvoji Trostruku krunu motosporta, Alonso uz dvije pobjede na VN Monaka mora slaviti i na Indyju 500 i na 24h Le Mansa.

U Indyju se okušao ove godine i najavio da će se vratiti, a potvrdio je i nastup na 24h Daytone u LMP2 kategoriji u januaru gdje će voziti zajedno sa McLarenovim testnim i rezervnim vozačem Landom Norrisom i bivšim F1 vozačem Paulom di Restom u timu McLarenovog izvršnog direktora Zaka Browna.

Sa testom Toyotinog TS050 Hybrid bolida, koji ima pogon na sva četiri točka i oko 1000 KS, Alonso se pripremio za mogući nastup na 24h Le Mansa 2018. ili neke druge godine.

“Nismo vozili s malo goriva niti simulirali kvalifikacije, danas se ne osvaja trofej. LMP1 automobil je nevjerovatan za voziti. Mislim da je testirati LMP1 uvijek dobra stvar za bilo kojeg trkaćeg vozača, ovi automobili su nevjerovatni za voziti i vrlo konstantni na dužim dionicama. Jednoga dana bilo bi lijepo nastupiti na utrci,” rekao je Alonso.

Kategorije: Auto sport