Honda razvija potpuno novi motor, a prvi test već u Bahreinu?

Formula 1

Honda razvija potpuno novi motor, a prvi test već u Bahreinu?

Nakon katastrofalnih rezultata na početku sezone, Honda naporno radi na novoj specifikaciji motora za 2017. godinu.

Iako se očekivalo da će Honda napraviti značajan korak naprijed sa novi motorom, dogodilo se suprotno. Honda je u potpunosti otišla u krivom smjeru i napravila slab i nepouzdan motor. Zbog toga su narušeni odnosi između McLarena i Honde a i vozači ne kriju razočarenje.

Zbog teške situacije Honda je navodno krenula u razvoj potpuno novog motora kojeg bi mogla testirati već u Bahrainu. Navodno, tim McLaren Honde nakon trkaćeg vikenda trebao bi ostati na stazi kako bi odradili dvodnevni sezonski test. Prema pisanju španske Marce, Hondin šef Yusuke Hasegawa priznao je da je problem u motoru sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Podsjetimo, Hasegawa je nedavno potvrdio kako su tokom zime na dinamometrima testirali mono-cilindre i da je sve bilo uredu. Nakon što su sastavili svih šest cilindara u ‘V’ konfiguraciju problemi su se pojavili koje i danas nisu u stanju otkloniti.

U jednom od razgovora Hasegawa je objasnio kako nemaju vremena razviti novi motor već unaprijediti postojeći. U tome im pomaže Mario Illien, guru za trkaće motore koji je prošle sezone pomagao Red Bullu da poboljša performanse i pouzdanost Renaultovog motora. Nova specifikacija poboljšanog Hondinog motora trebala bi stići na VN Rusije.

Kategorije: Formula 1