Ograničenje DRS-a

Ograničenje upotrebe DRS sistema

Formula 1

Svake godien FIA uvodi nova pravila, a obično su to neke nove restrikcije. Da sezona 2013. ne bude izuzetak FIA se potrudila već po samom završetku sezone 2012. i donijela još jednu novu zabranu koja se tiče DRS sistema.

Naime, FIA od iduće sezone zabranjuje slobodno korištenje DRS sistema na slobodnim treninzima i kvalifikacijama osim u zonama u kojima je predviđeno korištenje za vrijeme utrke. Do sada su vozači tokom slobodnih treninga i kvalifikacija mogli koristiti DRS na svakom dijelu staze, a od sezone 2013 to više neće biti moguće.

Povodom ove odluke direktor F1 utrka Charlie Whiting izjavio je: “Zabranićemo upotrebu DRS sistema tokom treninga i kvalifikacija, izuzev u zonama koje će se koristiti za vrijeme utrke. To radimo iz bezbjedonosnih razloga.

Verujemo da su brojni incidenti posljedica loše upotrebe DRS sistema i to nam je potvrđeno i od strane nekih vozača. Nismo željeli da DRS vozači koriste tokom treninga i kvalifikacija, ali onda smo bili zabrinuti da nećemo imati efektivan DRS sistem zbog nedostatka informacija o njegovom radu i ponašanju. Sada, kada imamo sve korisne informacije koje smo prikupili tokom sezone, znamo šta nam je činiti“

Kategorije: Formula 1