McLaren bi mogo koristiti Ferrarijeve motore u sezoni 2018?

Formula 1

McLaren bi mogo koristiti Ferrarijeve motore u sezoni 2018?

Mercedes i Ferrari nisu zainteresovani za isporuku motora McLarenu ukoliko na kraju ove sezone britanski tim odluči raskinuti saradnju sa Hondom, prenosi Autosport. Ali, postoji realan scenariji u kojem bi Ferrari morao isporučiti McLarenu motore.

McLaren nije nimalo zadovoljan Hondinim napretkom nakon tri godine jer još uvijek previše zaostaju da bi se mogli boriti za pobjednička postolja i pobjede, za što u McLarenu smatraju da je ovogodišnji bolid sposoban.

Tim McLarena još nije sigurna koje će motore koristiti za 2018. jer čekaju da vide rezultat druge Hondine nadogradnje koja bi trebala stići uoči VN Belgije i VN Italije. Ono što još McLarenu ne ide na ruku je vrijeme, razvoji novih bolida uskoro će početi pa inženjeri trebaju znati koje će motore koristiti naredne kako bi mogli dizajnirati koncept bolida.

“Mi smo sjajan tim, McLaren je pokazao sposobnost da pobjeđuje i utrkama i prvenstvima, ali mislim da neki timovi uživaju vidjeti nas gdje smo danas. Boje se da ćemo ponovno postati prijetnja, a strah je razumljiv,” smatra McLarenov Zak Brown.

Ukoliko Mercedes i Ferrari zaista ne budu htjeli isporučivati motore McLarenu 2018. onda im ostaje jedino Renault koji već opskrbljuje svoj i još dva tima. Istu situaciju ima Ferrari i Mercedes.

Ali ako Honda bude isporučivala motore Sauberu i McLaren raskine sa Hondom onda bi Ferrari 2018. opskrbljivao samo Haas i kao proizvođač sa najmanje klijenata morao bi isporučiti motore McLarenu.

Pritisak povećava i Fernando Alonso koji je rekao da će ostati i iduće godine ukoliko bolid do kraja sezone bude konkurisao za pobjede i postolje. Alonso je nedavno pritiskao tim da odluči što prije o planovima sa motorom za 2018.

“Razgovarali smo sa Hondom o različitim scenarijima. Mi i dalje mislimo da Honda može obaviti posao, kao što su to činili i u prošlosti. Ali moramo biti sigurni da će razvoj teći brže.”

“Počinjemo raditi na bolidu za 2018. i ne možete ići daleko dok ne znate arhitekturu onoga što radite. Zato uskoro moramo finalizirati što ćemo sa Hondinim napretkom. Ne možemo nastaviti biti nekonkurentni, McLaren se za to ne utrkuje.”

“Već smo tri godine zajedno pa moramo vidjeti neka drastična povećanja snage ili neke druge načine da bismo ponovno bili konkurentni.”

Kategorije: Formula 1