McLaren za sad neće dobiti status fabričkog Mercedes tima!

Toto Wolff 2021

McLaren za sad neće dobiti status fabričkog Mercedes tima!

Prvi čovjek Mercedes F1 AMG ekipe, Toto Wolff, odbacio je špekulacije i nagađanja kako će zbog ugovora sa McLarenom, Mercedes napustiti Formulu 1.

McLaren i Mercedes objavili su da će od 2021. godine započeti novu eru saradnje. Zbog toga su mnogi taj dogovor protumačili kao moguću najavu povlačenja Mercedesa iz svijeta Formule 1.

McLaren i Mercedes imali su odlično saradnju do 2012. godine kada se Mercedes vraća sa svojom fabričkom ekipom. McLaren i Mercedes sarađivali u razdoblju od 1995. do 2014., s tim da je sve do 2012. McLaren imao status fabričkog tima.

Nakon obnove saradnje McLarena i Mercedesa pojavile su se glasine da bi se Mercedes mogao povući iz F1, a da bi McLaren ponovo mogao imati status fabričkog tima. O cijeloj priči oglasio je Toto Wolff koji je još jednom naglasio kako će tim McLarena sa Mercedesom imati isključivo odnos kupca i dobavljača.

“Zbog duge i uspješne saradnje, odnos Mercedesa i McLarena uvijek će biti jak. No, moramo naglasiti kako će se budući odnos temeljiti isključivo na odnosu kupac – dobavljač, zbog čega ni u kom slučaju ovdje nije riječ o planu za povlačenjem Mercedesove momčadi iz Formule 1”, započeo je Wolff.

“U kontekstu ove cijele priče, treba biti jasan kako bi se izbjegli mogući nesporazumi. Mi ne želimo reći kako smo dali sve što smo mogli, pa ćemo u budućnosti biti ovdje tek kao dobavljači pogonskih jedinica. Upravo suprotno, trenutno uživamo raditi kao tim.” zaključio je Wolff.

U ove riječi Wolffa može se djelimično vjerovati jer Mercedes sa Hamiltonom sigurno želi srušiti rekord Michaela Schumachera, a veoma su blizu toga. Sa druge strane Porsche, Audi i BMW koji su glavni rivali Mercedesu, već se nalaze u Formuli E koja će im poslužiti kao razvojna baza za e mobilnost.

Ako logično razmišljamo, Mercedes bi se mogao pridružiti Formuli E kada sa Hamiltonom postavi rekord. Ako do toga dođe, Hamilton će biti već u zrelim godinama a njegov vozački put mogao bi završiti u Ferrariju kao kruna karijere.

U tom slučaju Mercedes bi vrlo vjerovatno dao McLarenu status fabričkog tima, a šta će od svega toga ostaje da se vidi.

Kategorije: Formula 1