Renault Sport otklonio probleme na motoru za VN Kanade?

Renault Sport F1

Renault Sport otklonio probleme na motoru za VN Kanade?

Renault Sport koji isporučuje motore za timove Red Bulla, Lotusa, Toro Rossa i Caterhama najavio je da će VN Kanade, koja se održava ovog vikenda, biti prva prilika da se usporede s konkurencijom. Renaultove pogonske jedinice su tokom predsezonskog testiranja patile od nepouzdanosti, ali se stanje znatno popravilo sa zvaničnim početkom sezone. Ipak, bilo je problema tokom odveženih šest utrka a u posljednjoj koja se vozila u Monte Carlu Sebastian Vettel odustao je zbog problema s turbo punjačem, dok Pastor Maldonado nije ni startao. Također oba bolida Toro Rosso ekipe odustala su zbog problema s ispuhom.

Na ove probleme osvrnuo se i Remi Taffin, voditelj Renaultovih trkaćih operacija. “Na početku sezone smo rekli da ćemo izaći iz načina oporavka i vratiti se do VN Kanade. U posljednje četiri utrke smo uveli nekoliko novih nadogradnji i dovršit ćemo proces u Montrealu, što nam efektivno daje prvu punu priliku da vidimo gdje smo u odnosu na konkurenciju. Ovdje će debitirati nekoliko novih dijelova, primarno dizajniranih da nam daju veću pouzdanost.

Kao u prethodnim utrkama, imamo nadogradnje za software da još više poboljšamo voznost i upravljanje energijom. Dodatno, istražili smo razloge odustajanja u Monaku i preduzeli smo mjere kako bi bili sigurni da se ne ponov. Posebno smo pogledali Vettelov problem, za kojeg smo otkrili da je razlog mehanički problem sa MGU-H jedinicom.

Problematični dio ponovno je pregledan i daljnje provjere su ga učinile robusnijim. Ispušni problemi na Toro Rossima su također istraženi s timom i zajedno smo uvidjeli kako možemo izbjeći daljnje probleme u budućnosti, zahvaljujući poboljšanjima u našoj dijagnozi i shvatanju ponašanja punog sistema ispuha u bolidu.”

Kategorije: Formula 1