U McLarenu gube strpljenje i Hondi jasno poručuju: Zaboravite tradiciju!

Formula 1

U McLarenu gube strpljenje i Hondi jasno poručuju: Zaboravite tradiciju!

Napredak ekipe McLaren Honde prividnog je karaktera, pa osvojeni bod Fernanda Alonsa na VN Velike Britanije nije umirio vodstvo ekipe iz Wokinga, već naprotiv. Vodstvo McLarena nije nikako zadovoljno napretkom koji ostvaruje Honda zbog kojeg se nalaze na samom dnu po pitanju performansi i osvojenih bodova.

Iako su to trebali odavno, čelni ljudi McLarena tek sada pokazuju ozbiljnu zabrinutost kada je u pitanju rada i filozofija koju gaji Honda, a direktor F1 ima Eric Boullier ponovno se oglasio, ali ovog puta u štrijem tonu. McLarenov direktor, a i svako ko bolje poznaje japansku F1 filozofiju, zna da je jedan od glavnih problema u samom pristupu japanaca. Organizaciona struktura vrlo je troma, poštuje se tradicija i hijerarhija, a rješavanje problema „u hodu“ za njih je nepoznat pojam.

McLaren je odavno Hondi stavio na raspolaganje sve raspoložive resurse, a Boullier smatra da bi japanci trebali gledati izvan svoje kompanije ako žele riješiti problem brzo i efikasno. Britanski tim ima iskusne kadrove koji svakako mogu pomoći japanskom partneru, a takav vid saradnje već je viđen prošle sezone kada su Red Bullovi inženjeri pomagali Renaultu u rješavanju problema.

Prije početka sezone 2015. Ron Dennis nije dovodio u pitanje performanse već pouzdanost Hondinog motora, što se i potvrdilo na predsezonskim testiranjima ali i na prvoj utrci. No, kako je sezona odmicala pokazala se još jedna slabost Hondinog motora, a to je da motor nema ni dovoljno snage. U ovom momentu Eric Boullier od japanaca prvenstveno traži da obezbjede konkurentne performanse, a sve drugo da ide u drugi plan.

ron dennis eric boullier mclaren 2015

U svojim kritikama prema Hondi Eric Boullier bio je vrlo oštar pa je u svom posljednjem razgovoru za Motorsport.com rekao dosta toga na račun Japanaca što im se neće nikako svidjeti, ali treba li biti nekoga briga zbog toga?

“Trebamo zaboraviti sva ta s*anja. Ovo je Formula 1, ovo je utrkivanje. Ako ste u Formuli 1, onda sve to ima veze s Formulom 1, nema veze jeste li Afrikanac, Englez ili Japanac. Ako ste u Formuli 1, stvari morate raditi na F1 način i po standardima Formule 1. Ništa više.”

“Imamo puno znanja koje možemo podijeliti s njima i koje pokušavamo podijeliti. Zato je na njima da nas poslušaju te da to znanje iskoriste ili ne. Ono bi moglo biti mali poticaj. Mi ne proizvodimo motore, to je Hondina odgovornost, ali dok god možemo pomoći, uvijek ćemo to činiti jer smo jedan tim”, izjavio je Boullier.

Jasno je da McLaren generiše i velike finansijske gubitke jer već treću godinu nemaju generalnog sponzora, a sa ovakvim stanjem u ekipi jasno je da ga ne mogu pronaći. Fernando Alonso sigurno nije došao da bi se „igrao“ sa japancima i njihovim motorom „na navijanje“, jer McLaren želi da se vrati na pobjedničke staze. U tom cilju u F1 ekipu vratio se Ron Dennis, doveli su nove inžinjere, Fernanda Alonsa, odabrali Hondu s kojom su u prošlosti imali pozitivna iskustva, ali u slaganju šampionske slagalice Honda se nije uklopila.

Postavlja se pitanje šta će McLaren napraviti u ovoj dramatičnoj situaciji? Honda mora hito riješiti probleme i napraviti pet džinovskih koraka naprijed u razvoju motora, u protivnom logično će biti da se McLaren zahvali Hondi na saradnji, jer još jednu katastrofalnu sezonu sebi ne mogu i ne smiju priuštiti. Obzirom da i Red Bull muku muči sa Renaultom, te da se priziva ulazak Audija u F1 (što je zvanično odgođeno), jasno je da bi McLaren i Red Bull s radošću prigrlili dolazak još jednog Njemačkog proizvođača.

Kategorije: Formula 1