Le Mans 2014: Audi slavi 13-tu pobjedu nakon neizvjesne utrke!

audi pobjednik le mans r18 e tron quatro

Le Mans 2014: Audi slavi 13-tu pobjedu nakon neizvjesne utrke!

Nakon 2011 i 2012, njemački, švicarski i francuski vozači osvojili zajedno, po treći put trofej 24 sata Le Mansa. Pred skoro 300.000 gledatelja, posada Marcel Fässler-André Lotterer-Benoît Treluyer za upravljačem Audija R18 e-tron quattro sa brojem 2 pobjedila je ispred Audi automobila sa brojem 1 s posadom Lucas di Grassi-Marc Gené-Tom Kristensen. Treće mjesto pripalo automobilu broj 8 Toyota TS040 hibrid za čijim upravljačem su bili Davidson-Lapierre-Buemi.

Le Mans 2014

Ovo je trinaesta pobjeda za Audi u ovoj prestižnoj utrci izdržljivosti. Iako Audi već duže vremena vlada na utrci 24 sata Le Mansa, ove godine u žestokoj konkurenciji do vodstva i pobjede došao je tek u jutarnjim satima.

Toyota je sa svojim bolidom TS040 pokazala nadmoć kada je u pitanju brzina, pa su od starta do kasno u noć imali sigurno prvo mjesto sa prednosću od skoro jedan ipol sat ispred drugoplasiranog Audija. Ipak, kvar na prvoplasiranom Toyotinom bolidu udaljio ih je od pobjede. Nakon toga borba se nastavila između sestrinskih timova Audija i Porschea koji se ove godine vratio u kategoriju LMP1 bolida.

MOTORSPORT : FIA WEC 6 HOURS OF SPA FRANCORCHAMPS - SPA-FRANCORCHAMPS (BEL) 05/02-03/2014

Audi je do prijepodnevnih sati suvereno vodio u utrci, dok je drugo mjesto držao Porsche 919 Hybrid bolid. Nakon iznenadnog kvara i povlačenja u garažu Audi bolida sa brojem 1, Porsche 919 Hybrid bolid preuzima čelnu poziciju i kreće prema pobjedi. Nažalost i posada Porschea nije imala više sreće pa ih je kvar udaljio od senzacualne pobjede. Kvar na mehanici ispriječio se da Porsche ostvari pobjedu već u prvoj povratničkoj sezoni. Nakon toga Audi posada sa brojem 2 preuzela je vodstvo u utrci koje nije ispuštala do samog kraja utrke. Audijeva prva posada, Lucas di Grassi-Marc Gené-Tom Kristensen, uspiejla se vratiti u utrki koju je završila na drugom mjestu.

Porsche 919 hybrid le-mans 2014-01

Ovom pobjedom Audi je stigao do pete uzastopne pobjede u Le Mensu od ukupnih 13. pobjeda do sada, čime su se primakli Porscheu, koji će još pričekati na svoju 17. pobjedu u Le Mansu.

Vidjeli smo mnoge uzbudljive utrke i proslavili velike pobjede na Le Mansu, ali ovaj uspjeh ima poseban značaj“, rekao je profersor Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora AUDI AG, nakon trijumfalnog završetka dva Audi R18 e-tron quattro automobila. „Imali smo dva jaka rivala u ovogodišnjoj utrci, Porsche i Toyota. Ipak smo uspjeli ponovo osvojiti Le Mans i mogu reći da je ovo fantastičan uspjeh za cijeli Audi tim. Jako smo sretni i zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovom uspjehu.

Le Mans 2014

Detaljan pregled rezultata sa 82 izdanja utrke 24 sata Le Mansa možete pročitati OVDJE.

Kategorije: Auto sport