Predstavljen Volkswagen Polo R WRC za sezonu 2013.

WRC

Predstavljen Volkswagen Polo R WRC za sezonu 2013.

Zadnje dvije godien Volkswagen je naporno radio u pripremi WRC Pola sa kojim kreće u borbu za titulu u nadolazećoj sezoni 2013. Tokom prirpema automobila Volkswagen je angažovao iskusnog Carlos Sainza koji ima ogromno iskustvo u Rally utrkivanju. Tokom testiranja VRC Polo bio je u tradicijonalnim Volkswagen bojama – Bijlo-plavo, a sad su predstavili i zvaničnu kolor šemu s kojom će nastupiti u 2013 sezoni.

Volkswagen WRC Polo bit će u istoj kolornoj šemi kakvu je imao tokom priprema, s tim da su dodali oznake i boje glavnog sponzora Red Bulla s kojim su već imali saradnju u Dakkar Rallyu. Za Volkswagen od samog početka sezone vozit će Sebastien Ogier i Jari-Matti Latvala, dok će se Andreas Mikkelsen pridružiti na trećoj utrci u sezoni 2013. koja se vozi u Portugalu.

Kako si najavili iz Volkswagena, prvu sezonu žele iskoristi za prikupljanje iskustva, ali nema sumnje da se radi i o diplomatskoom rječniku vodstva Volkswagena. Gdje se Volkswagen nalazi pokazat će prva utrka koja se vozi u Monte Carlu.

Kada su tehnički podaci u pitanju, ono što se zna za WRC Pola jeste da će ga pokretati 1.6-litreni turbo benzinski motor koji razvija 315 KS, a sa tim motorom WRC Polo od 0 do 100 km/h sprinta za 3,9 sekundi, a snaga se na podlogu prenosi na sva četiri točka.

Kategorije: WRC Rally