Audi Stromlinie 75 Concept

Audi Stromlinie 75 Concept

Audi Stromlinie 75 Concept

Bernd Rosenmeyer jedan je od najboljih Njemačkih vozača Auto Union i Mercedes automobila prije Drugog svjetskog rata. Život je izgubio prije 75 godina, tokom pokušaja obaranja svjetskog brzinskog rekorda. Luke Rittwageov konceptni automobil odaje počast vozaču i njegovom rekorderskom automobilu Auto Union Type C.

Student dizajna iz Njemačkog Potsdama, Rittwage vratio je 1938. godinu i Auto Union Type C ponovo u život kroz svoj koncept Audi Stromlinier 75. Nešto kraći od svog dalekog pretka, automobil je kreiran na električnoj R8 osnovi. Pored pozamljivanja brojnih detalja sa Auto Uniona, posjeduje izvlačeći spojler.

Za stvaranje Stromliniera 75, Rittwage navodi da je koristio originalne nacrte za Type C, kao i repliku modela u razmjeri 1:18. Koncept nosi logo 75 na prednjem krilu što, prema riječima kreatora, indicira na značajno vremensko razdoblje između dva modela i vanvremenski dizajn originala.

Bernd Rosenmeyer rođen je 1909. godine, a smatran se da je jedan od najslavnijih trkaćih vozača Njemačke. Pobjedio je na 13 utrka između 1935. i 1937. godine i postavio 2 brzinska rekorda tokom 1937. godine.

Kategorije: Automobili