Škoda Vision C bit će predstavljena u Ženevi!

SKODA Vision C 2014_01

Škoda Vision C bit će predstavljena u Ženevi!

Škoda je najavila skoro predstavljanje novih Fabia i SuperB modela koji će biti postavljeni na novu MQB platformu, a poredn njih, češki proizvođač planira predstaviti i dva nova SUV modela. To je dio strategije VW grupacije koja planira da većinu budućih novih modela postavi na novu modularnu MQB platformu.

Pored novih najavljenih modela Škoda priprema i novu izvedbu Octavia modela, a radi se o Coupe modelu sa pet vrata. Kada su krenule prve špekulacije o ovom modelu, govorilo se da će ovaj model biti sa 4 vrata, ali se ipak odustalo od takvog rješenja, što je razumljivo, jer Škoda ima odlično rješenje za peta vrata.

SKODA Vision C 2014_02

Danas su objavljene i prve zvanične slike ovog koncepta koji će premijeru imati na sajmu automobila u Ženevi. Škoda je ovu studiju nazvala Vision C, dok se serijska varijanta može očekivati tokom 2015. ili 2016. godine.

Po obliku zadnjeg dijela Vision C podsjeća na Audi A7, dok bočna silueta automobila u mnogom sliči Volkswagenovom CC modelu kojem bi trebao biti direktna konkurencija. Dužina automobila trebala bi iznositije oko 4.700 mm, a širina 1.820 mm. Za pokretanje ovog koncepta predviđen je 1.4-litreni TSI motor sa 110 KS koji može da koristi i kompresovani prirodni gas uz potrošnju od 3,4 kg/100 km, te uz emisiju CO2 od 91 g/km.

SKODA Vision C 2014_03

Za pokretanje serijske izvedbe bili bi zaduženi savremeni turbo benzinci i turbo dizel motori u rasponu od 1.4 do 2.0 litre radne zapremine, a za pokretanje sportske RS izvedbe mogao bi biti zadužen 2.0-litreni turbo benzinski motor sa 280 KS.

Vision C u serijskoj izvedbi trebao bi se nuditi i sa opcionim 4×4 pogonom.

SKODA Vision C 2014_04

Kategorije: Koncepti