Kubanski hrom – Prikaz kultne automobilske kulture

kubanski horm 1

Kubanski hrom – Prikaz kultne automobilske kulture 

Kubanski hrom predstavlja posebnosti kubanske automobilske kulture koja kao da je zaustavljena u vremenu. Nakon Kubanske revolucije iz 1959. i embarga SAD-a, uvoz američkih automobila na otok postao je nezakonit. Kubanski starinski američki automobili tako su postali zamrznuti u vremenu.

Kubancima ti automobili nisu samo sredstvo prijevoza nego i način života. Discovery Channel snimio je emisiju “Kubanski hrom” koja gledaocima pruža intiman prikaz automobilskog kluba “A lo Cubano”, skupine strastvenih zaljubljenika u automobile, restauratore, mehaničare i vježbenike koji zajedno rade na restauraciji klasičnih automobila i održavanju onih koje već posjeduju, iako su svi izgledi protiv njih.
Ako posjetite Kubu, možete vidjeti hiljade starih američkih automobila, a iza svakog se krije jedinstvena priča.

Ekipa serije Kubanski hrom dobila je posebne dozvole vlasti Kube i Sjedinjenih Američkih država kako bi mogla zabilježiti aktivnosti kluba “A lo Cubano” koji se svim silama trude sačuvati svoje dragocjene automobile i prenijeti ih na sljedeću generaciju vlasnika. Osim inovativnih metoda restauracije, serija prikazuje svakodnevni način života na Kubi, njegove izazove i radosti te predstavlja autentičan pogled na kubansku kulturu, strastvenost, odlučnost i domišljatost.

kubanski horm 2

Produkcija ovog serijala je odobrena prije nego je SAD najavio da će obnoviti pune diplomatske odnose s Kubom. Reakcija članova autokluba “A lo Cubano” na ovu povijesnu objavu je također zabilježena u seriji.

Činjenice o kubanskim automobilima
  • Na Kubi ima oko 60.000 vintage automobila
  • Novi automobilski dijelovi na Kubu nisu dopremljeni od ranih 60-ih.
  • Do oktobra prošle godine, stanovnici Kube imali su zabranu kupnje i prodaje vozila bez dopuštenja vlade.
  • Na Kubi postoji nekoliko očuvanih i funkcionalnih automobila Ford Model T iz 1929.
  • Mnogi od motora u tim klasičnih automobilima su zapravo Honda ili Toyota motori, jer izvorni motori više jednostavno ne rade.
  • Vlasnici sami popravljaju automobile. Mnogi popravci rade s kućanskim rekvizitima i zamjenskim dijelovima iz kućne radinosti.
  • Jedini automobili koje kubanski građani mogu legalno posjedovati su automobili proizvedeni i kupljeni prije 1959. Nakon ove godine, kubanska vlada zaplijenila je sve automobile, a i u njenom su posjedu sve do danas. Većina automobila starijih od 1959 u zemlju su uvezeni iz SAD-a.

kubanski horm 3

Kategorije: Legendarni automobili