Novi Peugeot 301 – Dizajniran i opremljen u korak s vremenom

peugeot-301-2016

Novi Peugeot 301 – Dizajniran i opremljen u korak s vremenom

Peugeot 301 je prvo vozilo posebno razvijeno od strane tržišne marke za automobilski segment B limuzina. Namijenjen je kupcima na međunarodnim tržištima koji su u potrazi za limuzinom s  kojom bi naglasili svoj status.

Od njegovog lansiranja u 2012. godini proizvedeno je 360 hiljada ovih vozila širom svijeta. Njegov uspeh se zasniva na prepoznatljivim kvalitetama poput prostranog putničkog prostora i prtljažnika koji su najbolji u ovom segmentu, dinamičkoj upravljivosti koja je rezultat PeugeotOVOG stručnog znanja te dizajna prilagođenog lokalnim potrebama.

 Kako bi zadovoljili sve veći broj kupaca u ovom strateški važnom segmentu, novi PEUGEOG 301 je obogaćen novim adutima. Karoserija je dizajnirana prema najnovijim dizajnerskim smjernicama marke. Vertikalna prednja ukrasna maska, farovi sliveni s karoserijom i dorađeni detalji utjelovljuju robusnost vozila. Signaturna svjetla zajedno s prednjim LED svjetlima odražavaju tehnologiju kojom je vozilo opremljeno.

Veliki 7-inčni ekran na dodir je ključni element ovog razvoja. Ekran, koji je zbog kapacitativne tehnologije brz i precizan, prikazuje sliku kamere za vožnju unazad i navigacijskog sistema 3D TomTom. Korištenjem funkcije za povezivanje Mirror Screen triple play na ekranu se prikaže i dvostruki sadržaj s pametnog telefona, što predstavlja novitet u ovom automobilskom segmentu.

Dinamičku prirodu njegovog podvozja otkriva savremen izbor motora. Peugeot 301 je dostupan s trocilindričnim benzinskim motorom PureTech koji je do sada ugrađen u više od milion vozila ove marke po cijelom svijetu. Novina u ponudi je i najsavremeniji automatski mjenjač EAT6  s tehnologijom Quickshift koja je dostupna s benzinskim motorom 1.6L VTi 115 KM. Među dizelskim motorima 1.6L BlueHDi 100 KM nudi rekordnu udobnost u vožnji i potrošnju goriva.

Peugeot 301 ukratko

Novi Peugeot 301 je prvo vozilo koje je tržišna marka razvila posebno za države u kojima su kupci u potrazi za limuzinom sa troje vrata s kojom bi naglasili svoj status. Ovo vozilo je proizvedeno posebno za tržišta kojima je namijenjeno, zato ispunjava očekivanja kupaca i u skladu je sa njihovim uobičajenim iskustvima u vožnji.

Karoserija ove limuzine je elegantno isklesana prema najnovijim dizajnerskim smjernicama tržišne marke. Na gornjem rubu uspravne prednje ukrasne maske ispisano je ime marke, a na sredini se nalazi logotip lava. Farovi koji su izrađeni od tri materijala glatko su ugrađeni u karoseriju, dok su zadnja opalna svjetla u obliku tri kandže.

Vozač i njegova četiri saputnika smješteni su u udobnom i visokokvalitetnom putničkom prostoru. Prtljažnik sa 640 litara zapremine je među najvećim u ovom segmentu. Prtljažnik čije su dimenzije 506 dm3 (VDA 210) može se u trenutku povećati na 1332 dm3 (VDA 214) zahvaljujući djeljivoj zadnjoj klupi za sjedenje 1/3-2/3.

peugeot-301-2016a

Peugeot 301 se odlikuje ekskluzivnom opremom i uslugama, između ostalog velikim 7-inčnim ekranom na dodir, aplikacijom za povezivanje Mirror Screen triple play (MirrorLink®, Android Auto®, Apple CarplayTM), navigacijskim sistemom 3D TomTom i kamerom za vožnju unazad.

Postoji također i širok izbor vrhunske opreme za sigurnost koja uključuje sisteme ABS, ESP, kočenje u nuždi (EBA) i sistem za kontrolu tlaka u gumama. Putnici su zaštićeni prednjim i bočnim zračnim jastucima, a na zadnjim sjedalima sa tritočkovnim sigurnosnim pojasevima. Zadnja sjedišta su opremljena Isofix pričvršćivačima za dječje sjedalice.

Vozilo ima dinamičku upravljivost visokih performansi i pruža odličan odnos između udobnosti i ponašanja na cesti u svim uvjetima vožnje. Kao i kod ostalih modela u ponudi, i ovo vozilo je rezultat stručnog znanja dizajnerskih timova.

Najsavremeniji motori Euro 6 pružaju užitak u vožnji i jednostavnost upravljanja. Izbor benzinskih motora zasniva se na motorima 1.2L PureTech 82 in 1.6L VTi 115. Isti se može kombinirati sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem EAT6. Dizelski motor 1.6L BlueHDi 100 isto tako postiže rekordne emisije.

Novi Peugeot 301 je dizajniran kako bi bio u stanju nositi se sa zahtjevnim vremenskim uvjetima i uvjetima u vožnji. Ovo vozilo, između ostalog, ima specifičan ovjes, izolaciju i načine pričvršćivanja određenih elemenata.

Savremeni dizajn

Precizne linije koje su dio novih dizajnerskih smjernica marke elegantno oblikuju velike površine karoserije. Novi elegantni Peugeot 301, limuzina tržišne marke, odlikuje se velikim putničkim prostorom i dinamičnom upravljivošću.

Na sredini uspravne prednje ukrasne maske nalazi se logotip lava, a na gornjem rubu ispisano je ime tržišne marke. Farovi izrađeni od tri materijala slijevaju se sa karoserijom, definiraju prednju ukrasnu masku i naglašavaju upadljiv odbojnik. Na odbojniku, koji je u istoj boji kao i ostala karoserija, ugrađena su signaturna LED svjetla, maglenke i široki ulazni otvor za dovod zraka za motor.

Iznad svega toga nalazi se poklopac motornog prostora koji svojim preciznim linijama skreće pogled u pravcu aerodinamičnog nagiba vjetrobranskog stakla. Profil vozila počinje kod farova i proteže se uzduž karoserije gdje naglašava putnički prostor sa 2,65 m dugačkim međuosovinskim razmakom. Zatim se proteže preko vrha zadnjih blatobranskih koševa koje popunjavaju 16-inčne dvobojne felge s dijamantnom završenom obradom i elegantno se spušta do zadnjih svjetala. Ova svjetla su sastavljena od tri opalne kandže koje izražavaju intenzivnost i dubinu.

Trokutno oblikovana zadnja ugaona stijena neposredno iznad zadnjih točkova vozilo snažno “prianja” na cestu i odražava njegovu upravljivost. Krov se polako spušta do poklopca prtljažnika ispod kojeg se nalazi 640 litara prostora.

Vrata se širom otvaraju što omogućava jednostavan pristup modernom putničkom prostoru. Vozilo čiju osnovu čini čvrsta armaturna tabla već na prvi pogled ostavlja snažan utisak sigurnosti. Vozač je smješten na ergonomično dizajniranom sjedalu. Nakon podešavanja visine kožnog volana i sjedišta za udoban položaj u vožnji, vozač može lijevom rukom koristiti limitator brzine/tempomat, a desnom autoradio. Bijeli mjerači na instrument tabli obavještavaju vozača o djelovanju vozila.

Odmah pored na središnjoj ploči smješten je široki 7-inčni kapacitativni ekran sa naglašenom srebrnom obrubom. Ovaj uređaj najnovije generacije služi kao sučelje za navigacijski sistem TomTom i kameru za vožnju unazad. Na armaturnoj tabli su također i prekidači za klima uređaj. Prekidači za električno pomicanje sva četiri stakla nalaze se na središnjoj konzoli lijevo i desno od ručice mjenjača.

Kako bi se naglasio elegantan profil vozila Peugeot 301, izabrano je sedam nijansi boje karoserije od kojih su tri nove: siva Artense, siva Moka i plava Deep Blue. Slično može biti i shema u boji putničkog prostora, svjetla ili tamna. Kod nivoa opreme Allure tamna shema u boji se zasniva na novim presvlakama nazvanim Cran Adamantium. Isti nivo opreme ima i djelomično kožne presvlake u kombinaciji s tepisima.

Svi podaci o prodaji su od avgusta 2016.

Kategorije: Automobili