Odličan početak prodaje hibridnog crossovera Niro

kia-niro-hibrid-01

Odličan početak prodaje hibridnog crossovera Niro

Novi Kia Niro se odmah pokazao kao Kijin prodajni hit, jer su evropski trgovci od njegovog predstavljanja početkom ljeta dobili više od 23.000 narudžbi. Od jula do kraja oktobra su strankama isporučili 5.815 primjeraka Nira, a preostali kupci trebali bi svoja vozila dobiti do kraja godine.

Praktičnost i dizajn spojeni učinkovitim hibridnim pogonom

Kia Niro je prvo vozilo koje spaja praktičnost i dizajn crossovera s učinkovitim hibridnim pogonom. Paralelni hibridni pogon kombinuje 1,6-litarski GDI benzinski motor s litijum-jonskim polimerskim baterijskim sklopom i elektro motorom snage 44 KS. Snagu na prednje točkove prenosi 6-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom. Emisije karbon dioksida kod Nira iznose samo 88 g/km, a potrošnja goriva vrlo skromnih 3,8 l/100km (kombinirano, novi evropski vozni ciklus).

kia-niro-hibrid-02

Omiljen i među poslovnim i fizičkim osobama

Isporučena vozila preuzelo je 46 % fizičkih osoba, dok je preostalih 54 % vozila prodatih flotnim kupcima. Primjera radi – u Kijinoj širokoj ponudi modela u Evropi je 57 % svih vozila prodatih fizičkim osobama, a 43% flotnim kupcima. Niro je zato važan model za Kiju, jer korejski brend želi masovnije prodrijeti u sektor flotnih kupaca, gdje Niro može ponuditi niske troškove održavanja i niske emisije karbon dioksida. Tim adutima može privući nove poslovne kupce, koji se do sada nisu odlučivali za Kiju.

Michael Cole, izvršni direktor Kije u Evropi, o rezultatima je rekao: “Niro je dobro prihvaćen kako među fizičkim tako i među flotnim kupcima, koje žele smanjiti troškove održavanja i emisije karbon dioksida, a ne žele pritom žrtvovati stil i praktičnost, u šta su prisiljeni kod ostalih hibridnih modela. Već sada vidimo da je Niro dobro prihvaćen na tržištima, gdje emisije ispusta utiču na visinu poreza, a i kod ostalih stranaka kod kojih su najvažniji praktičnost i dizajn vozila.”

kia-niro-hibrid-03

“Kia je na putu da srednjoročno u Evropi dostigne tržišni udio od 3 posto i Niro će tu imati jednu od glavnih uloga. Niro pruža ubjedljiv paket i trenutni prodajni uspjeh dokazuje da je na tržištu itekako prostor za nove modele koji popunjavaju prazninu između crossovera i hibrida.”

Ključna pomagala koja donosi Niro su napredni sistem asistencije DRIVE WISE, koji između ostalog uključuje automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pješaka. Kupci mogu birati između brojnih pomagala za povezivost kao što su npr. Android Auto™ i Apple CarPlay™ te Kijin vlastiti sistem usluga povezivosti (Kia Connected Services). Vozilo koje je u potpunosti prilagođeno upotrebi pametnih telefona nudi bežično punjenje pametnih telefona i premium audio sistem marke JBL s osam zvučnika. Hibridni crossover može povući prikolicu mase do 1.300 kg, što su odlične mogućnosti za ovakav tip vozila.

kia-niro-hibrid-05

Nirov 6-stepeni mjenjač s dvostrukim kvačilom vozaču omogućava direktniji i trenutni odaziv – i zabavniju vožnju – u odnosu na hibridnu konkurenciju s uobičajenim CVT mjenjačem. Pri razvoju modela inžinjeri su potpuno nezavisno vješanje testirali u Evropi, Sjevernoj Americi i na Dalekom istoku, čime su postigli uglađeniju vožnju, bolje upravljanje i izvanrednu stabilnost.

Najduža evropska garancija i dalje ostaje snažan argument

Kao i svi ostali modeli Kia i Niro sa 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara) strankama pruža bezbrižnost, što ne može ponuditi nijedan drugi proizvođač hibridnih crossovera u Evropi.

Niro u našoj zemlji početkom 2017. godine

Početak prodaje Nira je u našoj zemlji najavljen početkom iduće godine kada će biti poznate  cijene i raspoložive opreme.

kia-niro-hibrid-04

Kategorije: Automobili, Vijesti