Saab bankrotirao

Saab bankrotirao

Gotovo je izvjesno da Saab drugu krizu neće preživjeti. Početkom decembra 2011. pojavile su se špekulacije da Saab ide u ruke kinezima kao što je već Volvo otišao, ali po zadnjim informacijama do toga neće biti, pa će tako ugledni švedski proizvođač otići u automobilsku historiju.

Nakon dugih vapaja za pomoć Saab je zvanično prestao proizvoditi automobile, a na proizvodnim trakama su ostali čak i ne dovršeni automobili. Prvobitni plan je da se isti skinu sa proizvodne trake i pošalju na “sabijanje u kocku” – da odu u presu! Nedostatak novčanih sredstava obustavio je proizvodnju, pa čak i rad Saabovog muzeja u Trollhättanu, a 120 muzejskih automobila bit će prodano kako bi novac bio uključen u stečajni postupak.

Saab je zbog problema u koje je upao ima dosta dugovanja prema svojim dobavljačima, te zbog toga postoji mogućnost da se pozovu radnici da dovrše automobile koji su na proizvodnoj traci kako bi se isti mogli prodati i tako izvukli još nešto novca. Na traci se nalazi nekoliko primjeraka 9-4X crossover, te predserijskih 9-5 karavana.

Saab je osnovan 1947 godine u Trollhättanu, a pored automobila proizvodili su avione i avio motore prvenstveno borbene. Saab je imao renome vrlo sigurnog i kvalitetnog automobila, al to mu nije bilo dvoljno da preživi u današnjoj utrci automobilskih proizvođača.

Kategorije: Automobili