Kia CUB – Zvanično predstavljen

Kia CUB Concept 2013

Kia CUB – Zvanično predstavljen

Kia je predstavila koncept CUB na ovogodišnjem sajmu automobila u Seolu. Iako automobil podsjeća na hatchback, Kia tvrdi kako se radi o kompaktnom 4-vratnom coupeu.

CUB je nešto kraći od 4 metra, a izostavljen je B-stub kako bi se olakšao pristup u putničku kabinu. Atraktivnom dizajnu pridonose 19 inčne aluminijumske felge, LED svjetla i dvokrilna vrata sa posebnim, automatskim ručicama. Kia tvrdi, CUB je inspirisan Kee konceptom predstavljenim 2007 godine.

U unutrašnjosti putničke kabine nalaze se četiri individualna sjedala presvučena crnom kožom, baš kao i upravljač te nasloni za ruke na vratima. Centralna konzola je minimalistički dizajnirana  i sadrži otvore ventilacije kojima se upravlja pomoću senzora osjetljivog na dodir.

Kia tvrdi kako upravljač može mjeriti bioritam vozača, a automobil je opremljen i posebnim DIS sistemom (Driving Information System) koji koristi kameru za praćenje gestikulacija vozača za lakše upravljanje raznim kontrolama.

Za pogon je zadužen 1.6-litreni GDI motor sa 204 KS kakav koriste Kia cee'd GT i Kia pro_cee'd GT, a koji razvija 265 Nm okretnog momenta. Za sada ne postoje planovi o serijskoj proizvodnji.

Kategorije: Automobili