MAN – 60 godina proizvodnog pogona u Münchenu

MAN Erster_Lkw_Muenchen_Nov_1955_cl

MAN – 60 godina proizvodnog pogona u Münchenu

MAN ove godine obilježava više jubileja, nedavno je obilježena 100-godišnjica postojanja, a sada, 60-godišnjicu rada tvornice u Münchenu.

Ovaj jubilej se obilježava kao dan otvorenih vrata za uposlenike i njihove porodice, pa se očekuje prisustvo oko 30.000 posjetilaca. Ovu priliku MAN koristi da pokaže osvrt u prošlost, te prikaže stare kamione i upriliči njihovu paradu.

U prvih nekoliko desetljeća postojanja ove kompanije, proizvodni kapaciteti nisu bili veliki, međutim, nakon Drugog Svjetskog rata, potražnja je značajno povećana, što je dovelo do proširenja proizvodnih kapaciteta i povećanje. Uprava kompanije je  iskoristila nekadašnju BMW-ova tvornica avionskih motora Allach, u Münchenu, što je bila prilika i za širenje komercijalne proizvodnje vozila i nezavisan razvoj postrojenja za ovo područje.

MAN 60 Years Munich plant_ first farming tractors built in 1955_cl

U periodu od svega nekoliko mjeseci, proizvodne linije za kamione, autobuse i traktore su preseljene iz Nürnberga u München. Prvi MAN-ov traktor iz Münchena, B18 A, je završen 6. septembra 1955. godine, a prvi kamion, 515 L je sišao sa proizvodne linije 15. novembra 1955. godine.

Danas ova tvornica pokriva površinu od oko 1 milion kvadratnih metara i zapošljava oko 8.500 radnika. Od 1955. godine do danas, postrojenje u Münchenu je proizvelo više od milion kamiona, 2,3 miliona osovina i 1,5 miliona kabina.

MAN 60 Years Munich plant_cl

Kategorije: Komercijalna vozila