Novi Citroën Berlingo: Savremen, jednostavan za upotrebu i domišljat

Citroen Berlingo - 2015 - 01

Novi Citroën Berlingo: Savremen, jednostavan za upotrebu i domišljat

Začetnik segmenta vozila za razbibrigu, Citroën Berlingo uvijek je imao savremen i praktičan odgovor na očekivanja svojih kupaca. Tom uspjehu svjedoči 2,9 milijona registrovanih prodanih vozila od 1996. godine. Osim snažnim karakterom, Citroën Berlingo ističe se dojmljivim obujmom, svestranošću i funkcionalnošću. Idealan je partner u svim prilikama, za obitelji u izvedbi Multispace, a za poslovne korisnike u izvedbi gospodarskog vozila.

Citroën Berlingo, pravi uzor među jednovolumenima, više je puta obnavljan i sada je osavremenjen tako da objedinjuje dizajn i funkcionalnost, udobnost i robusnost, tehnologiju i jednostavnost. Predstavljen na Ženevskom salonu u martu 2015., novi Citroën Berlingo zadržao je sve svoje adute prilagodljivosti, obujma, udobnosti i opreme te se dodatno dokazuje sljedećim odlikama:

SAVREMEN: izražajan dizajn, s novim prednjim krajem koji je snažniji i samouvjereniji, ali ne i agresivniji. Prednji se kraj sastoji od novog odbojnika s preraspoređenim dnevnim LED svjetlima i novom prednjom maskom. Gama je upotpunjena i dvjema novim vanjskim bojama, sivom Acier i smeđom Moka, kako bi se ojačao karakter vozila.

Citoren Berlingo 2015 - putnicki - 01

JEDNOSTAVAN ZA UPOTREBU: udobnost proizašla iz umijeća marke Citroënuz nezaobilaznu udobnost modela Berlingo: u izvedbi Multispace, opcija Modutop®, udobnost sjedišta i ovjesa, odvojena stražnja sjediša, stražnje staklo koje se otvara; u privrednoj izvedbi, kabina Extenso® i tri modularna prednja sjedišta. Ti se aduti sada odražavaju u kabini preuređenoj ponajprije novim unutarašnjim presvlakama, tkaninama QUAD i LIBERIA, kojima je personalizirana unutrašnjost Novog modela Citroën Berlingo.

DOMIŠLJAT: inteligentna tehnologija u službi jednostavnostiuz ugradnju novog 7’’ekrana osjetljivog na dodir. Taj ekran obuhvata medijske i navigacijske funkcije, ili pak funkciju prikaza zaslona pametnog telefona s pomoću opcije Mirror Screen, kako biste u svakom trenutku bili povezani. Za bezbrižniju i jednostavniju vožnju novi Berlingo opremljen je i tehnologijom naglog kočenja u nuždi, Active City Brake, kao i kamerom za vožnju unatrag i sistemom pomoći pri parkiranju sprijeda. Ta inteligentna tehnologijazdružuje se s efikasnim motorima posljednje generacije, ugradnjom tehnologije BlueHDiu dizelske motore, te, ovisno o motoru, ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa, u službi užitka u vožnji te smanjene potrošnje i emisija CO2. Tako novi Citroën Berlingo Multispace postiže potrošnju od 4,1 l/100 km i emisiju CO2 od 109 g uz motor BlueHDi 100 S&S s ručnim mjenjačem, a u privrednoj se izvedbi pak može postići emisija CO2 od 106 g uz motor BlueHDi 100 S&S ETG6.

Novi Citroën Berlingo prilagođava se svim potrebama za praktičniju i udobniju svakodnevicu.

Citroen Berlingo - 2015 - 02

Savremen

Robustan i ugodan, novi Citroën Berlingo sada ponovno dokazuje svoj izražajan i neagresivan karakter, i u izvedbi Multispace i u privrednoj izvedbi. Dizajn mu je izmijenjen samouvjerenom i potpuno obnovljenom prednjom maskom koja mu daje savremen i dinamičan karakter koji se savršeno uklapa u duh Citroëna.

Ugradnja svakog elementa (odbojnika, rešetke, letvice, dnevnih LED svjetala…) pomno je razrađena kako bi se dobio skladan prednji kraj, istodobno jednostavan i savremen. Karakter vozila ojačan je novim odbojnikom napetih linija s obiju strana nove rešetke prednje maske. Ona je pak niža i šira te oblikuje prednji kraj i odraz je robusnosti koju ima Novi Citroën Berlingo.

Dnevna LED svjetla, opcijski dostupna od razine opreme FEEL na izvedbi Multispace, smještena su više kako bi odisala većom snagom. Preoblikovani su i ševroni smješteni između dviju zona karoserije, a njihova horizontalna linija proteže se sve do svjetala i čini simbol snažnog identiteta Citroëna.

Novi Citroën Berlingo nudi se s četirima varijantama prednjeg kraja kako bi se prilagodio svim načinima upotrebe i naglasio uspon u višu klasu:

 • Izvedba LIVE: jedinstven prednji kraj izvedbe Multispace i gospodarske izvedbe koji ističe robusnost i zaštitu u obliku potencijalnih područja udarca pomoću odbojnika od crno obojene mase.
 • Izvedba FEEL: prednji kraj s odbojnikom obojenim u boju karoserije
 • Izvedba SHINE: prednji kraj istaknut odbojnikom obojenim u boju karoserije, uključujući donju letvicu. Crni reljefni elementi vizualno izdužuju siluetu novog Citroën Berlinga i u njima je smješten svjetlosni potpis sačinjen od dnevnih LED svjetala i svjetala za maglu.
 • Izvedba XTR: prednji kraj identičan izvedbi SHINE, ali s letvicom u crnoj boji Onyx smještenoj ispod chevrona i sa zaštitnim oblogama u sivoj boji aluminija, od obojene mase.

Novi Citroën Berlingo savremenenog dizajna obogaćen je i dvjema novim bojama karoserije, sivom Acier i smeđom Moka.

Citoren Berlingo 2015 - putnicki - 02

Jednostavan za upotrebu 

U kompaktnim dimenzijama (4,38 m duljine, 1,81 m širine (sa sklopljenim retrovizorima) i 2,73 m međuosovinskog razmaka), novi Citroën Berlingo Multispace nudi rekordnu prostranost i uzornu svestranost u segmentu vozila za razbibrigu:

Prostranost: prostrana kabina koja se ističe iznimnom količinom prostora za koljena za putnike straga (24,5 cm) i prtljažnik velikog zapremine od 675 litara koji se može povećati na 3 000 litara kad se uklone stražnja sjedišta.

Svestranost i praktičnost: novi Citroën Berlingo Multispace uvijek je ugodan i praktičan za uporabu. Nudi veliku prilagodljivost sjedala s trima odvojenim stražnjim sjedištima koja se mogu izvaditi. Ne odstupaju ni obujam pretinaca, posebno uz Modutop®, praktičan i svijetao pretinac na stropu modela Berlingo Multispace, ili pak prijenosna centralna konzola. Ti korisni i domišljati prostori od samog su početka jednako zavodljivi, a zapremnina im je do 170 litara, ovisno o nivou opreme.

Vozilo koje je praktično i izvana i iznutra te je dostupno u više sjajnih kombinacija kako bi se prilagodilo svakom načinu uporabe: jedna ili dvoja klizna bočna vrata, vrata prtljažnika sa staklom koje se može otvoriti za lak pristup prtljažniku i pretincu Modutop® bez potrebe za otvaranjem vrata prtljažnika ili asimetrična dvokrilna vrata prtljažnika radi lakšeg prijevoza primjerice dugačkih predmeta.

Citoren Berlingo 2015 - putnicki - 03

Unutaršnje ozračje: udobnost je zajamčena i obradom unutrašnjosti kako bi se svi putnici osjećali dobro. Zato se novi Citroën Berlingo Multispace odlikuje novim presvlakama:

 • tkanina QUAD u sivoj boji Délice u izvedbi FEEL zamjenjuje plavu tkaninu QUAD. Nova boja naglašena je tirkiznim prošivima koji se savršeno slažu u kombinaciji s armaturnom pločom.
 • nova tkanina LIBERIA u izvedbama XTR i SHINE, naglašena prošivima u zagasitoj žutoj boji za savremeniju i vizualno dojmljiviju završnu obradu.

U tom novom unutarašnjem uređenju vozačevo mjesto zadržava ergonomska svojstva s funkcionalnom i preglednom armaturnom pločom kako bi svaka vožnja vozaču pružala užitak. Ručica mjenjača ugrađena je u armaturnu ploču, sjedalo je podesivo po visini, a upravljač se može namjestiti po visini i dubini.

Uz visinu od 1,80 m, Novi Citroën Berlingo Multispace odlikuje se velikom staklenom površinom od 4,35 m2 za izvanrednu preglednost (veliko vjetrobransko staklo, bočna stakla i stražnja trokutasta stakla) te povišenim položajem vožnje.

Udobna vožnja: vožnja je udobna u izvedbi Multispace kao i u privrednoj izvedbi, neovisno o stanju ceste, ponajprije zahvaljujući ovjesu tipa pseudo-McPherson s modela Citroën C4 Picasso, koji se doista dokazao pa se novi Berlingo odlikuje preciznim upravljanjem i iznimnom udobnošću u vožnji.

U kabini vlada akustička udobnost, a mir i bezbrižnost ključne su riječi: zahvaljujući dizajnu vanjskih dijelova i načinu njihova sastavljanja novi Berlingo može optimirati aerodinamičnost i minimirati zvučne smetnje (motor je obavijen akustičnom čahurom, ovjes je podešen za meko upijanje neravnina, a kabina obložena brojnim upijajućim materijalima).

Domišljat
Inteligentna tehnologija za bezbrižniju vožnju

Citroën Berlingo ima već dostupnu opremu za pojednostavnjenu vožnju: pomoć pri parkiranju straga, limitator i regulator brzine, automatsko paljenje svjetala (uključeno u paket vidljivosti), pomoć pri kretanju na uzbrdici, usavršen sistem protiv proklizavanja koji optimira prianjanje prednjih točkova ovisno o vrsti podloge.

U 2015., novi Citroën Berlingo opremljen je novim tehnologijama:

 • Active City Brake (opcija dostupna od studenoga 2015.): riječ je o sistemu automatskog kočenja kojim se pri maloj brzini sprječavaju sudari. Laserski senzor kratkog dometa smješten iznad vjetrobranskog stakla prepoznaje prepreke kao što je vozilo koje se kreće u istom smjeru ili je zaustavljeno. Do brzine od 30 km/h prepoznaje eventualnu opasnost i automatski aktivira sistem za kočenje, a da vozač ne mora pritisnuti papučicu kočnice, čime se izbjegava sudar ili se smanjuju njegove posljedice zbog smanjene brzine pri udarcu. Automatskim se kočenjem vozilo može potpuno zaustaviti ako je to potrebno. U tom se slučaju vozilo privremeno zadržava zaustavljeno (tokom oko 1,5 sekundi) kako bi vozač mogao preuzeti kontrolu pritiskom na papučicu kočnice. Prije pokretanja automatskog kočenja te ako sistem prepozna opasnu situaciju, prethodno se puni hidraulični sistem kočnica i približuju se kočione pločice za bržu reakciju (funkcija PREFILL, djelovanje koje vozač osjeti).
 • Pomoć pri parkiranju sprijeda upotpunjuje već ponuđenu pomoć pri parkiranju straga. Ta dva komplementarna sistema u znatnoj mjeri pojednostavnjuju manevre u svim prilikama. 
 • Kamera za vožnju unatrag: novi Citroën Berlingo sada je opremljen kamerom za vožnju unatrag te pojednostavnjuje manevre prilikom svakodnevnog parkiranja. Područje iza vozila obuhvaćeno je kamerom te se prikazuje na novom 7’’ ekranu osjetljivom na dodir čim vozač promijeni stepen prijenosa za vožnju unatrag. Vizualne oznake koje označuju kraj vozila i njegovu putanju prikazane su za potpuno bezbrižno manevrisanje.

citroen berlingo 2015

Inteligentna tehnologija za jednostavnu uporabu

Novi Citroën Berlingo osavremen je i opremljen najnovijim tehnologijama Marke za veću jednostavnost i udobnost uporabe, primjerice novim 7’’ ekranom osjetljivim na dodir. Njime se pojednostavnjuje i rasterećuje armaturna ploča te se nudi još više opcija nego u prethodnoj generaciji:

 • nov dodirni navigacijski sistem koji omogućava pogled na karte iz ptičje perspektive, prikaz ograničenja brzine, uzima u obzir uvjete u prometu i nudi mogućnost odabira puta koji omogućava najveću uštedu goriva;
 • medijske funkcije (uključujući radio, “streaming”, priključivanje prijenosnih uređaja);
 • telefon (funkcija Bluetooth telefoniranje bez ruku, pristup izborniku i upravljanje dvostrukim pozivom);
 • namještanje parametara vozila.

Na tom novom dodirnom ekranu i uz tehnologiju Mirror Screen može se koristiti aplikacijama pametnog telefona na siguran način prilagođen vožnji, ali i prikazati treće aplikacije primjerice Coyote, internetski radio itd., a sve putem žičane ili bežične veze (dostupno od studenoga 2015.).

Novi Citroën Berlingo opremljen je i tehnologijom koja omogućava upotrebu glasovnog upravljanja pametnim telefonom za telefonske pozive, odabir i slušanje glazbe, čitanje i sastavljanje tekstovnih poruka, a sve to potpuno sigurno jer se cesta ne ispušta iz vida. Ta se funkcija uključuje tipkom za glasovne naredbe ugrađenom u vozačevom mjestu, a potreban je kompatibilan telefon povezan s vozilom pomoću Bluetootha.

Citoren Berlingo 2015 - teretni - 03

Inteligentna tehnologija sa štedljivim i učinkovitim motorima

Novi Citroën Berlingo široku gamu motora dostupnu već od lansiranja modela dodatno obogaćuje uvođenjem porodice dizelskih motora BlueHDi. Nova generacija motora koju Citroën nudi od kraja 2013. omogućava osjetno smanjenje emisije dušikovih oksida (NOx) i ujedno smanjuje emisiju CO2 (do 4%).

Uz motore BlueHDi Marka raspolaže tehnologijom već usklađenom s budućom normom Euro 6. Na motoru BlueHDi 120 S&S, Citroën Berlingo prvi puta uvodi ručni mjenjač sa šest stepeni prijenosa za još više užitka na svim udaljenostima.

Razni dizelski motori Euro 6 kojima je od sada opremljen novi Citroën Berlingo Multispace omogućuju postizanje sljedeće potrošnje i emisije CO2:

 • motor BlueHDi 75 s ručnim mjenjačem: 4,3 l/100 km i 113 g CO2
 • motor BlueHDi 100 s ručnim mjenjačem: 4,3 l/100 km i 113 g CO2
 • motor BlueHDi 100 S&S s ručnim mjenjačem: 4,1l/100 km i 109g CO2
 • motor BlueHDi 100 S&S ETG6 : 4,2l/100 km i 109g CO2
 • motor BlueHDi 120 S&S s ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa: 4,3 l/100 km i 113 g CO2 (ovisno o zemlji)

Ti su motori nastali kao nadogradnja motora HDi Euro 5 i temelje se na dvjema velikim promjenama: poboljšanju unutarnje efikasnosti motora i smanjenju mehaničkih gubitaka.

Usklađeni su s normom Euro 6 zahvaljujući inovativnom ispušnom sistemu koji uključuje:

 • oksidacijski katalizator na izlazu iz motora koji uklanja ugljikovodike (HC) i ugljikov monoksid (CO) nastale izgaranjem,
 • sistem SCR (Selective Catalytic Reduction), smješten ispred filtra krutih čestica, koji ubrizgavanjem Adblue®* (mješavine vode i ureje) do 90 % dušikovih oksida (NOx) pretvara u vodenu paru (H2O) i dušik (N2), oba neškodljiva plina.
 • filtar krutih čestica s dodatkom, koji je grupa PSA PEUGEOT Citroën predstavila na svjetskoj pretpremijeri 2000., za eliminaciju do 99,9 % krutih čestica.

Inovativnu i jedinstvenu konstrukciju ispušnog sistema čini precizan raspored tehnologija: katalizator SCR smješten je ispred filtra krutih čestica s dodatkom i jedini je sistem naknadne obrade koji emisiju NOx može smanjiti do 90 %, a ujedno i emisiju CO2 do 4%.

*Adblue® nalazi se u rezervoaru od 17 litara smještenom u stražnjem dijelu vozila. Ta zapremina dovoljna je za vožnju od 20.000 km. Spremnik se puni jednostavno kroz vratašca spremnika koja se nalaze na vanjskom dijelu vozila, pokraj otvora spremnika za gorivo.

Citoren Berlingo 2015 - teretni - 01

Novi Citroën Berlingo, u privrednoj izvedbi

Citroën ispunjava zahtjeve svakog poslovnog korisnika nudeći novi Citroën Berlingo u privrednoj izvedbi: potpuna ponuda oblika, motora i opreme prilagođene svakom načinu upotrebe.

Uvijek dostupan u dvjema različitim dužinama, L1 (zapremnina tovarnog prostora do 3,7 m3) i L2 (do 4,1 m3), novi Citroën Berlingo odlikuje se optimalnom tovarnom površinom koja omogućava prijevoz dviju europaleta. Zahvaljujući pametno koncipiranom pristupu u prostor vozila, primjerice širokim kliznim bočnim vratima ili asimetričnim stražnjim vratima koja se otvaraju do 180°, optimirana je i jednostavnost i sigurnost upotrebe.

Za veliku svestranost uporabe i za ispunjavanje najviše moguće očekivanja, poslovni korisnik uvijek se može koristiti kabinom Extenso®, prilagodljivom kabinom koja donosi brojne prednosti:

 • u njoj se mogu smjestiti tri osobe sprijeda zahvaljujući centralnom sjedištu koje se brzo i bez ikakva napora prilagođava različitim potrebama putnika,
 • bočno suvozačevo sjedište može se sklopiti u ravan pod za utovar predmeta dužine do 3 m u izvedbi L1 i do 3,25 m kod L2. Omjer ‘unutrašnje dužine utovara’ prema ‘vanjskoj dužini vozila’ (4,38 m kod L1 i 4,63 m kod L2) pravo je postignuće u segmentu. Time povećava iskoristivi prostor od 400 litara: zapremina teretnog prostora tako iznosi 3,7 m3 kod L1 i 4,1 m3 kod L2,
 • bočno suvozačevo sjedište može se sklopiti poput sjedala u kinu, to jest sjedalo se može podići uz naslon pa se visok teret može prevoziti u samoj kabini.
 • sklopiva konstrukcija centralnog sjedišta može služiti kao mobilni ured s pisaćim stolićem,
 • dodatni pretinac od 7,5 litara dostupan je ispod centralnog sjedišta i može se zaključati lokotom.

Opremljen svim savremenim i efikasnim tehnologijama ponuđenima na izvedbi Multispace, novi Citroën Berlingo u privrednoj izvedbi postiže sljedeću emisiju CO2 (s motorima Euro 6):

 • BlueHDi 75 s ručnim mjenjačem od 110 g/km CO2*
 • BlueHDi 100 s ručnim mjenjačem od 110 g/km CO2*
 • BlueHDi 100 S&S s ručnim mjenjačem od 108 g/km CO2*
 • BlueHDi 100 S&S ETG6, s upravljanim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa od 106 g/km CO2*
 • BlueHDi 120 S&S s ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa od 112 g/km CO2*

* homologacija u toku

Novi Citroën Berlingo u privrednoj izvedbi i dalje je dostupan i s motorima usklađenima s normom Euro 5: benzinskim motorom VTi 95 s ručnim mjenjačem, HDi 75 s ručnim mjenjačem, e-HDi 75 s ručnim mjenjačem, HDi 90 s ručnim mjenjačem, e-HDi 90 ETG6 i dizelskim motorom HDi 115 s ručnim mjenjačem.

Citroen Berlingo - 2015 - 03

Ta je gama dopunjena električnom izvedbom novog modela Citroën Berlingo koja se još jednom dokazuje kao uzor u segmentu električnih furgona. Za drukčije kretanje po gradu i uštedu dragocjenog vremena novi Citroën Berlingo Electric ima doseg vožnje od 170 km između dvaju punjenja i akumulator koji se može automatski puniti tokom usporavanja ili kočenja. Snagom od 67 KS i okretnim momentom koji ostaje gotovo isti bez obzira na broj okretaja (200 Nm od 0 do 1500 o/min), novi Citroën Berlingo nudi dobro kretanje i lako dostiže 110 km/h te se tako bez poteškoća uključuje u saobraćaj.

Kategorije: Komercijalna vozila