SEAT – Promocija Mega kamiona u Španiji

seat mega kamion.jpg_cl

SEAT – Promocija Mega kamiona u Španiji

Mega kamion dug 25,25 metara i sa maksimalnim vučnim kapacitetom od 60 tona, uspješno je obavio prvu vožnju španskim putevima na relaciji između Palau-solità i Plegamans (Barcelona, gdje je smještena tvornica Palau Automotive Manufacturing u vlasništvu Grupo Sesé) i Martorella (sjedište SEAT-a).

Prvu vožnju promovirao je CIAC (Catalan Automotive Industry Cluster –  katalonski klaster automobilske industrije), uz nezaobilazno učeće SEAT-a kao nosioca projekta, te kompanija: Grupo Sesé, CIMALSA, Grupo Carreras, Tecnicarton i SF Consultants.

Ovaj projekat logističke komisije CIAC-a započeo je u junu 2015. sa ciljem dokazivanja održivosti uvođenja Mega kamiona i njihovog redovnog saobraćaja. Kamion je opremljen brojnim senzorima koji prate parametre, posebno po pitanju  sigurnosti kao što su kočenje, pokretljivost, otpornost mehaničkih elemenata isl.

Na prezentaciji dobrodošlice u Martorellu su se okupili predsjednik CIAC-a, Vicenç Aguilera, direktor SAET logistike Enric Marti, Federico Ballester, direktor transportnog odjela Grupo Sesé, te katalonski ministar za teritorij i održivost Josep Rull.

seat mega kamion

Logistička komisija CIAC-a utvrdila je da se korištenjem Mega kamiona postižu uštede od 22% u logističkim troškovima, te smanjenja potrošnje enrgije i emisije polutanata za 14%.

Promotori projekta će sada sa još većim intenzitetom nastaviti sa radom na uvođenju Mega kamiona u redovan saobraćaj na španskim putevima, budući da su za to trenutno potrebna mnogobrijna odobrenja.

Pomenimo da se Mega kamioni već koriste u Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Holandiji, Portugalu, kao i nekim regijama Norveške.

Kategorije: Komercijalna vozila