Znate li šta je savršena ćelija za elektro vozila?

Audi e-tron baterija

Znate li šta je savršena ćelija za elektro vozila?

Akumulatori za električna vozila.

Iako uz mnoštvo zakonskih poteškoća, na bosanskohercegovačko tržište su počela stizati električna vozila Volkswagen grupacije. „Prvi gost“ je bio Porsche Taycan, nakon njega nam je došla Volkswagenova ID porodica: ID.3 i ID.4, Seatov hibrid Tarraco a uskoro se očekuje i prvi potpuno električni Audi: e-tron.

„Porsche BH je još ranije počeo sa edukacijom ovlaštenih servisera u području električnih vozila. Iza nas su uspješno odslušani i položeni i prvi ispiti iz ovih oblasti za naše ovlaštene partnere.“ istaknuo je Jasmin Lučin , projekt menadžer za elektromobilnost u kompaniji Porsche BH.

„U daljem tekstu ovog članka predstavit ćemo i široj javnosti temu elektromobilnosti kroz detaljniji pregled odnosno opis baterije/akumulatora kod električnih vozila, kroz primjer Audi e-trona“ dodaje Lučkin.

Dio teksta i fotografije preuzeti su iz časopisa „Auto-Moto-Sport“

Šta je savršena ćelija akumulatora?

Princip elektrohemijskog skladištenja energije poznat je više od 200 godina. Potraga za savršenim tipom baterijskih ćelija trajala je gotovo isto toliko dugo. Šta se krije iza toga, kada će doći do velikog skoka?

Audi e-tron baterija

Poznato je da se svijet ne odnosi uvijek pošteno prema onima koji postižu značajne stvari. Johann Wilhelm Ritter je to također vidio, jer je iako je bio ljekar i fizičar rođen u Šleskoj umro je osiromašen u Minhenu 1810. godine sa svega 33 godine. Samo nekoliko godina ranije sagradio je prvu punjivu bateriju, takozvani Ritter-ov nabojni stup, slažući bakrene diskove i komade kartona natopljene fiziološkom otopinom u staklenu cijev. Nakon punjenja cijevi, ona ponovo daje električnu energiju, čak i ako je uređaj za punjenje uklonjen. Vrhunska litijum-polimerna baterija u trenutnom električnom automobilu ne djeluje drugačije.

Punjiva baterija hemijski skladišti električnu energiju  i ponovno je oslobađa kao električnu energiju. Sa svakom transformacijom, jedan dio isporučene energije opada usput, onako kako to nalažu zakoni termodinamike. Funkcija akumulatora u vozilu zasniva se na elektronegativnosti metala ili, jednostavnije rečeno, na njihovoj sposobnosti da oslobađaju elektrone.

Litij ulazi u igru

Najprikladniji su svakako atomi litija, najelektronegativniji od svih metala, a nakon vodonika i helija atomski najlakši element u periodnom sistemu Atomi litija naročito rado daju jedan od svoja tri elektrona, što litij čini popularnom sirovinom za baterije. Međutim, ova karakteristika dovodi i do činjenice da atomi litija ulaze u hemijske veze s drugim atomima i molekulima. Stoga ih moraju zaštititi u bateriji i držati podalje od zraka ili vode.

Dva elektromotora, sistemske snage 300 kW i 432 Pouch ćelije, s kapacitetom od 95 kWh: zajedno s Porsche Taycanom i Jaguarom I-Pace, Audi e-tron je trenutno jedan od tehnički najsloženijih modela. Ispod možete vidjeti pogled u unutrašnjost e-trona kao i njegov koncept baterije i pogona.

Kategorije: Nova tehnologija, Vijesti