CUPRA BORN – Električar u hot izdanju

Cupra Born

CUPRA BORN – Električar u hot izdanju

CUPRA koja je nastala kao poseban sportski ogranak SEAT-a predstavila je svoj prvi električni električni hatchback pod imenom Born. Atraktivni električni automobil nastao je na temeljima nove Volkswagenove tehnologije, ali je španski brend dao svoj potpis kroz kreativni dizajn.

CUPRA Born model nastao je na istoj MEB platformi kao i njegov tehnološki brat blizanac Volkswagen ID.3. Oba automobila napravljena su na novoj MEB platformi koja je stvorena isključivo za električne automobile, ali očekivano imaju znatno drugačiji dizajn.

Dizajn španskog modela znatno je agresivniji, s dosta oštrih linija, što je i očekivano kad znamo čiju značku s ponosom nosi. Jasne dizajnerske razlike vidljive su na vanjskom i unutrašnjem dijelu čime se CUPRA Born jasno želi razlikovati od trenutnih, ali i budućih bratskih modela.

Cupra Born

CUPRA Born za pokretanje koristi električni motor koji je smještan na zadnjoj osovini. Osnovni model ima 148 KS i 310 Nm okretnog momenta, a električnu energiju crpi iz baterije 45 kWh koja mu omogućava domet od 340 km. Kada je riječ o performansama, automobil ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,9 sekundi.

U ponudi je i snažnija verzija s 201 KS i 310 Nm obrtnog momenta koja dolazi i sa većom baterijom kapaciteta 58 kWh. Ova verzija ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde i domet do 420 km.

Cupra Born

Najsnažnija verzija Born model bit će s E-Boost performance paketom koji koji raspolaže sa snagom od 228 KS, a što će mu osigurati ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi kada je automobil opremljen s baterijom od 58 kWh.

Isti model može se opremiti s većom baterijom kapaciteta 77 kWh koja će mu omogućavati domet do 540 km, ali zbog nešto veće težine onda automobil ima ubrzanje do 100 km/h za 7 sekundi.

CUPRA Born u serijsku proizvodnju kreće ove godine u septembru.

Kategorije: Noviteti