Nova KIA XCeed predstavljena u Sarajevu

Nova KIA XCeed predstavljena u Sarajevu

U ugodnoj atmosferi Hotela Pino na Trebeviću predstavljena je nova Kia XCeed. Ovaj model pripada sve popularnijoj porodici urbanih crossovera, te Kia očekuje da će upravo ova izvedba popularnog modela Ceed biti najprodavanija. Istovremeno ovaj model popunjava prazninu između 5-vratnog Ceeda i Sportagea u Kijinoj ponudi vozila, a glavni konkurenti su mu, između ostalog, Volkswagen T-Rock, Mercedes GLA, Nissan Qashqai i Mazda CX-30.

Premijera KIa xCeed Sarajevo 01
Premijera KIa xCeed Sarajevo 02
Premijera KIa xCeed Sarajevo 04
Premijera KIa xCeed Sarajevo 05
Premijera KIa xCeed Sarajevo 05
Premijera KIa xCeed Sarajevo 08
Premijera KIa xCeed Sarajevo 09
Premijera KIa xCeed Sarajevo 10
Premijera KIa xCeed Sarajevo 11
Premijera KIa xCeed Sarajevo 12
Premijera KIa xCeed Sarajevo 14
Premijera KIa xCeed Sarajevo 15
Premijera KIa xCeed Sarajevo 16
Premijera KIa xCeed Sarajevo 17
previous arrow
next arrow
Premijera KIa xCeed Sarajevo 01
Premijera KIa xCeed Sarajevo 02
Premijera KIa xCeed Sarajevo 04
Premijera KIa xCeed Sarajevo 05
Premijera KIa xCeed Sarajevo 05
Premijera KIa xCeed Sarajevo 08
Premijera KIa xCeed Sarajevo 09
Premijera KIa xCeed Sarajevo 10
Premijera KIa xCeed Sarajevo 11
Premijera KIa xCeed Sarajevo 12
Premijera KIa xCeed Sarajevo 14
Premijera KIa xCeed Sarajevo 15
Premijera KIa xCeed Sarajevo 16
Premijera KIa xCeed Sarajevo 17
previous arrow
next arrow
Piše: Bakir Islambegović

Vizualno dopadljivi XCeed može se prepoznati kao član Ceed porodice i ako vani u poređenju s klasičnim Ceed-om dijeli samo prednja vrata. Pored jedinstvenog dizajna, od ostalih varijanti Ceeda ga također odvaja i za ovaj model jedinstvena „Quantum Yellow” boja koja se može upotpuniti sa žutim paketom opreme, koji pored kvalitetnijih materijala nudi i žute akcente u unutrašnjosti vozila koji se odlično uklapaju s bojom eksterijera.

Pored dopadljivog i modernog dizajna koji je, sudeći po Kijinom istraživanju, najbitniji faktor kod kupaca crossover vozila, glavni argument za kupovinu ovog vozila će zasigurno biti i pristupačna cijena. Novi XCeed u osnovnoj izvedbi košta 34.990 KM.

U ponudi su tri benzinska motora, 1,0 T-GDI sa 120, 1,4 T-GDI sa 140, te 1,6 T-GDI s 204 konjske snage, koji ujedno predstavlja i najjači motor dostupan za XCeed. U ponudi su i dva dizelska motora, 1,6 CRDi sa 115 i 136 konjskih snaga, koji će vjerovatno biti omiljeni izbor kupaca na našem tržištu.

Dizelski motori posjeduju naprednu SmartStream tehnologiju, čineći ih tako najčišćim dizel motorima koje je KIA ikada napravila, a ujedno su i najštedljiviji motori u ponudi ovog modela. S izuzetkom 1,0 T-GDI motora, svi motori se mogu dobiti u izvedbi sa 6-stepenim ručnim ili sa 7-stepenim automatskim mjenjačem, a start-stop sistem dio je standardne opreme kod svih izvedbi opreme i motora.

Početkom sljedeće godine ponudu će upotpuniti i plug-in hibridni pogon koji kombinuje litij-polimerski baterijski sklop kapaciteta 8,9 kWh, električni motor snage 44,5 kW, te 1,6 litarski GDI benzinski motor. Pogon je u kombinaciji sa 6-stepenim automatskim mjenjačem i ima maksimalnu snagu od 141 ks, te će omogućiti oko 60 km vožnje isključivo na struju.

XCeed je na našem tržištu dostupan u tri nivoa opreme, City, Flow i Beat, pri ćemu već osnovni paket opreme City nudi bogatu standardnu opremu koja, između ostalog, uključuje prednja i stražnja svjetla u punoj LED tehnici, prednje i stražnje maglenke, automatsko gašenje dugih svjetala, sistem za održavanje vozila u voznoj traci, sistem za izbjegavanje sudara, sistem za prepoznavanje dekoncentriranosti vozača, tempomat, putni računat, 5” multimedijalni sistem, a to sve upotpunjava i Kijina sedmogodišnja garancija ili 150.000 km.

Prve tri godine bez ograničenja na kilometre

XCeed se nudi i sa opcionalnim UVO Connect sistemom koji, između ostalog, uključuje i 10 inčni displej, Tom Tom navigaciju, Kia Connected aplikacije, Android Auto i Apple CarPlay, mogućnost trostrukog dijeljenja displeja, USB, Bluetooth povezivanje dva uređaja istovremeno, glasovne komande, te 7 godina besplatno ažuriranje mapa. Ovaj sistem se može ukombinovati i s opcionalnim 12,3 inčnim Supervision digitalnim mjeračima, koji predstavlja prve digitalne mjerače ugrađene u Kia vozilo.

Uz doplatu Kia nudi i druge suvremen sisteme, uključujući i sistem za izbjegavanje naleta koji pored vozila prepoznaje pješake i bicikliste, sistem za održavanje vozila u voznoj traci druge generacije, sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu, radarski tempomat sa sistemom stani-kreni, automatsko parkiranje, sistem za upozoravanje na ograničenje brzine s prepoznavanjem znakova, sistem za pomoć pri vožnji unazad, bežično punjenje za telefon…

S obzirom da se model XCeed bazira na istoj platformi kao i klasični Ceed, koja nije prilagođena za 4×4 pogon, tako se i XCeed nudi isključivo u varijanti s prednjim pogonom. Novi XCeed s modelom Ceed također dijeli međuosovinski razmak, ali je širi za 26 mm, duži za 8,5 cm i viši za 5 cm, stvarajući tako više prostora za putnike i za 31 l veći prtljažnik.

Također je kod novog XCeed nivo buke smanjen u odnosu na klasični Ceed, te unaprijeđen ovjes koji kupcima nudi odličan kompromis između dinamike i komfora. Kia za modele Ceed slijedi slogan “Proizveden u Evropi, za Evropu”, pa se shodno tome proizvodnja novog XCeed odvija se u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, gdje već proizvode 3 varijante Ceeda (hatchback, Sportswagon i shooting brake).

Kategorije: Noviteti