KIA EV6 otkrivena kroz prve fotografije

KIA EV6

KIA EV6 otkrivena kroz prve fotografije

KIA Corporation danas je pokazala prve fotografije eksterijera modela EV6, prvog isključivo baterijskog električnega vozila (BEV), a do kraja mjeseca predviđena je i svjetska premijera.

EV6 je nastao u skladu s Kijinom novom dizajnerskom filozofijom Spajanje suprotnosti, koja traži inspiraciju u kontrastima koje nalazimo u prirodi i čovječanstvu. U središtu dizajnerske filozofije je novi vizuelni identitet, koji koristi pozitivne sile i prirodnu energiju, s kontrastnim kombinacijama oštrih stilskih elemenata i kiparskih oblika.

EV6 s dizajnom karakterističnim za crossovere, a napravljen na Kijinoj novoj modularnoj platformi za električna vozila (E-GMP), postao je Kijino prvo isključivo baterijsko električno vozilo na koje je uticala nova dizajnerska filozofija koja utjelovljava Kijin prelazak na elektrifikaciju.

KIA EV6

Kia EV6, naše prvo isključivo električno vozilo, primjer je električne snage i progresivnog dizajna usmjerenog prema čovjeku. Čvrsto vjerujemo da je EV6 uvjerljiv i važan model na tržištu EV-ova,” rekao je Karim Habib, viši podpredsjednik i vođa Kijinog globalnog dizajnerskog centra. “Sa EV6 namjeravamo kreirati karakterističan, uticajan dizajn, dok će ujedno nuditi futuristička električna vozila.”

Spajanje suprotnosti: Kijina dizajnerska filozofija za sve buduće modele
Dizajnerska filozofija Spajanje suprotnosti prvi put je upotrebljena kod EV6 i odsad će biti prisutna kod svih budućih Kijinih modela. Filozofija se temelji na 5 ključnih dizajnerskih stubova: ‘odvažnost prirode’, ‘radost s razlogom’, ‘snaga napretka’, ‘tehnologija za život’, i ‘napetost za spokoj’.

Odvažnost prirode temelji se na vezi s prirodom, s detaljima, oblicima i proporcijama koje možemo naći kako u prirodnom tako i u ljudskom svijetu. Ovaj dizajnerski stub kreira organsku, ali tehničku strukturu i završava se unutrašnjošću vozila; vanjski dizajn karakterišu kombinacija čistih i jednostavnih linija s odvažnim, promjenjivim površinama.

KIA EV6

Radost s razlogom fokusira se na osjećaj i ambijent Kijinih budućih modela. Budući dizajn se spajati emocionalno s racionalnim te tako kreirati vozila, koja će opuštanjem i inspiracijom uticati na raspoloženje putnika. To će uticati i na lakše prihvatanje novih organskih materijala i odvažnijih boja koje izražavaju mladost i zaigranost.

Snaga napretka temelji se na trenutnoj dizajnerskoj snazi brenda. Crtanjem i razvijanjem vještina i stručnosti koje su stekli u nedavnoj eri preobrazbe, dizajn i izgled budućih modela će i dalje evoluirati. Dizajn budućnosti će se temeljiti na iskustvu i kreativnosti koji će izumiti novi dizajn.

Tehnologija za život prihvata nove tehnologije i inovacije kako bi iskoristila pozitivne interakcije između ljudi i mašina. Kijina buduća vozila će dobiti korisničko iskustvo sljedeće generacije, prvenstveno na području dizajna i inovacija kao i napretka rasvjete, osjećaja i povezivosti vozila, što će biti od koristi strankama u njihovim vozilima.

Napetost za spokoj izaziva napetosti između suprotnih sila i kreativnih kontrasta te prepoznaje dizajnersku ravnotežu koja proizlazi iz dvije suprotne sile. To nudi iznenađujući dizajn, koji koristi oštre, visokotehnološke detalje, koji stvaraju napete površine – rezultat je harmonizirana, u budućnost usmjerena dizajnerska vizija.

KIA EV6

Želimo da naši automobili nude instinktivan i prirodan doživljaj, koji unaprijeđuje svakidašnji život naših klijenata. Naš cilj je dizajnirati fizički doživljaj našeg brenda i kreirati odvažna, originalna i inovativna električna vozila. Ideje naših dizajnera i svrha brenda postajaju povezaniji više nego ikada, s našim klijentima u središtu svega onoga što radimo i njihovim uticajem na svaku odluku koju donosimo,” dodao je Karim Habib.

Više detalja o filozofiji Spajanja suprotnosti razotkriveno je u videu o Kijinom dizajnerskom manifestu: https://www.youtube.com/watch?v=gqrfx2GzOYE

Dizajn eksterijera EV6: visokotehnološki detalji

Eksterijer EV6 je impresivan prikaz ‘snage napretka’, jer upravo s ovim modelom Kia doživljava svoj vrhunac evolucije snage dizajna.

Sprijeda su karakteristična dnevna svjetla elegantnog, modernog izgleda. Ta svjetla predstavljaju dio ‘digitalnog tigrovog lica’, dizajnerskog nastavka duha Kijine ‘tigrove maske’ elektrificiranog doba. Oblik svjetala uključuje i ‘sekvencijsko’ dinamično osvjetljavanje. Ispod toga nalazi se otvor za protok zraka, koji vizuelno širi prednji dio vozila i naglašava high-tech izgled. Kao dio optimizacije protoka zraka na prednjem dijelu vozila zrak prolazi ispod ravnog dna vozila s ciljem pružanja optimalne aerodinamike.

KIA EV6

Bočni profil pokazuje crossoverima inspirisanu dizajnersku estetiku, koja je moderna, elegantna i aerodinamična. Ista je u suprotnosti s oštrim crtama i visokotehnološkim detaljima koji stvaraju utisak napetosti u dizajnu. Nazad nagnuto vjetrobransko staklo pruža dinamičnost i aerodinamičnost, dok odvažna ramena dodaju volumen. Karakterna crta, koja ide uzduž dna vrata, krivi se prema gore i ide prema zadnjim blatobranima, čime vizuelno produžava profil vozila.

Zadnji dio, djelomično konstruisan zbog dostizanja vrhunskih aerodinamičnih performansi, donosi padajući C stub s crnim sjajnim umecima, koji vizuelno šire prozor. Iznad toga je krovni spojler koji zrak potiskuje prema dole ka donjem spojleru smještenom iznad jedinstvenih svjetala.

EV6 je plod zajedničkog rada sva tri Kijina dizajnerska studija koji se nalaze u Namyangu (Južna Koreja), Frankfurtu (Njemačka) i Irvineu (Kalifornija, SAD).

Moderna i prostrana unutrašnjost zahvaljujući Kijinoj prvoj EV platformi (E-GMP)

Untrašnjost vozila, koje će postati predstavnik Kijine EV ere, postavljena je na Kijinoj prvoj namjenskoj platformi za električna vozila, koja pruža više prostora u odnosu na prijašnje EV modele, koji su nastali na postojećoj platformi za vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Dizajn unutrašnjosti modela EV6 donosi inovativnu upotrebu prostora i stvara jedinstven doživljaj prostora i vožnje.

KIA EV6

Jedan od najneobičnijih elemenata nove unutrašnjosti je zakrivljeni visokorezolucijski audio vizuelni i navigacijski (AVN) ekran. Jednostavan oblik širokog zakrivljenog ekrana i tanka armaturna ploča pružaju osjećaj otvorenosti. Ekran, koji se proteže od upravljačkog obruča do sredine vozila, ispred vozačevih očiju prikazuje podatke s mjerača, dok su infotainment i navigacijski podaci dostupni iznad centralne konzole. Širok ekran vozaču nudi izuzetan doživljaj, dok minimalan broj fizičkih tastera nudi neometano i umirujuće iskustvo vožnje.

Ispod AVN ekrana su prekidači za upravljanje klima uređaja s heptičkim prekidačima, dok je ispod toga armaturna ploča, koja je nagnuta prema prednjem dijelu vozila što putnicima na prednjim sjedištima pruža osjećaj prostranosti i otvorenosti. Tanka, lagana i savremena te moderno tapecirana sjedišta su vizuelno zanimljiva, a zbog upotrebe tkanine od prerađene plastike izgledaju robusno.

EV6 premijerno će biti predstavljen krajem marta na specijalnom online događaju.

Kategorije: Noviteti