Kia još odlučnije na evropsko tržište električnih vozila

Kia još odlučnije na evropsko tržište električnih vozila

Kia Motors Europe počinje s ‘Električnom misijom’ na najnaprednijim tržištima za električne automobile – na sjeveru Evrope, a njen partner pri tom projektu je preduzeće World Shopper, koje se bavi istraživanjem automobilske djelatnosti. 

Ekipa World Shoppera, koju čine istraživači iz automobilske industrije, 13. februara je ispred Kijinog evropskog sjedišta u Frankfurtu krenula na put s potpuno električnim crossoverom e-Niro. Projektna ekipa će u narednih deset dana posjetiti mjesta na sjeveru Evrope, što će im pomoći kod kreiranja budućnosti električne mobilnosti. Na toj misiji s e-Nirom će kroz Njemačku, Nizozemsku, Dansku, Švedsku i Norvešku preći više od 4.000 kilometara. 

Razgovori s vlastima, poslovnim ljudima i korisnicima električnih i plug-in hibrida

Analitičari World Shoppera će se susresti s glavnim akterima elektrifikacije u svakoj od tih zemalja i pomoću intervjua s regionalnim vlastima, savjetnicima i poslovnim ljudima iz prve ruke dobiti uvid u trendove električne mobilnosti u Evropi. Istraživači će se susresti i s korisnicima, koji će podijeliti svoja iskustva o punjenju vozila i raspoloživoj infrastrukturi, a i pregledati šta mogu uraditi kako bi električna i hibridna vozila postala ‘nova uobičajena’ vozila.

Kia i World Shopper će na salonu u Ženevi objaviti izvještaj o uvidu u budućnost električne mobilnosti

Kvalitativni rezultati projekta Električna misija biće predstavljeni na Kijinim društvenim kanalima i objavljeni u novom izvještaju, kojeg će predstaviti na martovskom salonu automobila u Ženevi. Izvještaj će čitaocima omogućiti pristup podacima na zabavan način, a Kiji omogućiti da svojim kupcima širom Evrope i dalje pruža najprimjerenija električna vozila i s tim povezane usluge.

Ricardo Oliveira, osnivač World Shoppera, rekao je o tome: “Pošto se ekosistem, koji podržava priključna vozila, širi, sve više vlasnika vozila razmišlja o alternativnim pogonima, ali uprkos tome je još uvijek dosta prepreka, koje otežavaju masovni prelazak na električna vozila. Ovaj projekt će nam omogućiti da se naučimo kako se neke zemlje i regije hvataju u koštac s tim preprekama i saznamo šta trebamo uraditi da više vozača uvjerimo u prednosti priključnih vozila. Kia e-Niro će biti odličan saputnik na našem putovanju, jer razbija mitove  i brige u vezi s električnim vozilima, koje brinu brojne vozače.”

Artur Martins, podpredsjednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, rekao je: “Kia e-Niro je više od bilo kojeg drugog električnog auta, predstavljenog na tržištu, uklonio prepreke, koje imaju vozači kod shvatanja električne mobilnosti. S dugim dometom, nultim emisijama ispusta i elegantnim dizajnom praktičnog crossovera želimo reći vozačima da prestanu razmišljati o električnim vozilima nego da ih počnu voziti.

Kijino partnerstvo s World Shopperom će nam pomoći u našim nastojanjima da ohrabrimo vozače da ‘krenu na struju’. Rezultate tog istraživanja ćemo iskoristiti i kako bi prilagodili naša vozila i usluge potrebama korisnika koje se stalno mijenjaju. Nadamo se da će zaključci projekta Električna misija svojim korisnim uvidom pomoći regionalnim vladama i poslovnim ljudima da potaknu masovniju upotrebu električnih vozila.”

e-Niro u prodaji u Evropi; nulte emisije i čak 455 km dometa s jednim punjenjem

Kijin prvi potpuno električni crossover e-Niro nudi domet do 455 kilometara s jednim punjenjem (odn. do 615 kilometara u gradu). Novi Kia e-Niro, koji se već prodaje u nekim evropskim zemljama, nudi veći domet od mnogih benzinskih vozila i većine električnih vozila (čak  i više od mnogo skupljih električnih vozila), uz nulte emisije ispušnih plinova. Njegova jedinstvena kombinacija stila i praktičnosti dolazi zajedno s Kijinom nenadmašivom 7-godišnjom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja obuhvata i baterije i elektromotor.Kia e-Niro je na raspolaganju s litijum-ionskom polimernom baterijom kapaciteta od 64 kWh ili s baterijom kapaciteta 39,2 kWh, koja nudi domet do 289 km. Za punjenje baterije snažnije izvedbe e-Nira (64 kWh) na brzim punionicama  snage 100 kW sa 20 % na 80 % baterije potrebne su samo 42 minute.

Novi e-Niro praviće društvo postojećim izvedbama klasičnog hibridnog i plug-in hibridnog Nira, koji su od lansiranja 2016. godine širom svijeta prodati u više od 250.000 primjeraka – od toga u Evropi više od 90.000.

S obzirom da su u mnogim zemljama EU i EFTA kupcima električnih i plug-in vozila na raspolaganju brojne povlastice (oslobođeni dodatnih trošarina, besplatan parking na posebnim parkinzima, dozvola za vožnju na saobraćajnim trakama namijenjenim javnom prevozu i sl.) i subvencije (npr. u Sloveniji subvencija za el. vozila iznosi 7.500 eura, a za plug-in hibride 4.500 eura, u Hrvatskoj za el. vozila čak 80.000 kuna/ 21.146 KM odnosno 40.000 kuna / 10.573 KM za plug-in vozila), koje bitno utiču na omasovljavanje ovakvih vozila, nadati se da će i kod nas kupcima novih vozila biti na raspolaganju neke od gore navedenih povoljnosti.

Kategorije: Noviteti