Lamborghini Sian Roadster raspolaže sa nevjerovatnom snagom

Lamborghini Sian Roadster raspolaže sa nevjerovatnom snagom

Lamborghini Sián Roadster proizvest će se samo u 19 primjeraka i svi primjerci su već prodani po još uvijek nepoznatoj cijeni.

Iz Lamborghinija navode da su neki dizajnerski elementi novog Siána Roadstera nadahnuti kultnim Countachom, uključujući i detalj „Periscopio“ koji predstavljaju dva otvora za strujanje zraka iznad sjedišta te dva puta po tri šestougaona zadnja svjetla.

Novi Sián Roadster također ima i par zračnih krilaca nazad te aktivne hladnjaka izrađenih od temperaturno osjetljivih materijala koji reaguju na toplinu iz ispušnog sistema zbog čega se lopatice zakreću i hlade motor.

Lamborghini Sián Roadster je najmoćniji cestovni model do sada i ujedno i prvi hibridni model s električnim motorom od 33 KS ugrađenim u prijenos koji osigurava pokretanje i manevrisanje samo na električnu energiju pri malim brzinama, poput vožnje unazad ili parkiranja.

Lamborghini Sian Roadster kao i coupe verziju pokreće hibridni sklop kojeg čini atmosferski 6.5 litreni V12 motor u kombinaciji sa 48 voltnim električnim motorom. Ova kombinacija tehnologija daje bolje performanse i manju emisiju štetnih plinova.

Kombinovana snaga dvaju motora iznosi 819 KS što mu osigurava ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od 2,9 sekundi i postizanje maksimalne brzine preko 350 km/h.

“Siánov inovativni hibridni pogonski sklop najavljuje smjer Lamborghinija kod super sportskih automobila, a otvoreni Sián Roadster potvrđuje želju za vrhunskim načinom života uz Lamborghini dok stremimo sutrašnjici tražeći nova rješenja”, rekao je Stefano Domenicali, predsjednik Uprave Lamborghinija.

Zanimljiv detalj za Lamborghini Sián je u njegova puna oznaka – Lamborghini Sián FKP 37. FKP slova su inicijali nekadašnjeg predsjednika Volkswagen koncerna Ferdinanda Piecha koji je umro krajem prošle godine.

Broj “37“ predstavlja godinu njegovog rođenja – 1937. Na ovaj način Lamborghini odao je počast bivšem predsjedniku u čijem je mandatu talijanski brend postao dio velike Volkswagen grupacije.

Kategorije: Noviteti