McLaren Artura – Prvi hibridni superautomobil iz Wokinga!

McLaren Artura

McLaren Artura – Prvi hibridni superautomobil iz Wokinga!

McLaren Artura prvi je hibridni superautomobil kojeg ne napravio britanski proizvođač sportskih automobila. S novim hibridnim modelom McLaren je zvanično ušao u svijet elektrifikacije automobila koja ima svoje prednosti i nedostatke.

McLaren je odavno već poznat o proizvodnji superautomobila i dosada su njegove modele pokretali motori velike zapremine sa turbo punjačem sa impozantnim performansama. Sada McLaren predstavlja prvi svoj hibridni superautomobil koji kombinuje najbolje osobine iz dva svijeta – visoke performanse i visoku efikasnost!

McLaren Artura je ultralaki dvosjed i prvi serijski plug-in hibrid iz McLarena. Prije njega, McLarena je napravio ograničenu količinu P1 u plug-in hibridnoj izvedbi.

McLaren Artura

McLaren Artura stvoren je za svakodnevnu upotrebu gdje se može voziti u gradovima čisto na električni pogon i za trkaće staze kada je vozaču na raspolaganju puna snaga oba motora. Jednostavnije rečeno, McLaren Artura u gradu ima niska odlične performanse i mogućnost vožnje s nultom emisijom štetnih plinova.

Hibridni sklop koji pokreće Arturu kombinacija je 2.0-litrenog twin-turbo V6 benzinskog motora sa 585 KS i električnog motora od 95 KS. Ukupna kombinovana snaga hibridnog sklopa iznosi 680 KS koji se na podlogu prenose preko 8-stepenog SSG mjenjača. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3 sekunde, do 200 km/h stiže za 8,3 sekunde, a do 300 km/h za 21,5 sekundu. Maksimalna brzina iznosi 330 km/h.

McLaren Artura

Kada je riječ o autonomiji, Artura ima spremnik za gorivo od 72 litra i električnu bateriju kapaciteta 7,4 kWh koja osigurava domet na čisto električni pogon od 30 kilometara. Da bi je u potpunosti napunili potrebno je 2,5 sata.

Artura prvi je McLarenov automobil koji koristi šasiju napravljenu od ultralakih karbonskih dijelova, pa masa automobila iznosi svega 1.395 kilograma. Mala težina se odrazila na dobre performanse i nisku emisiju CO2 koja iznosi 129 g/km.

McLaren Artura

Predstavljanje modela Artura za McLaren predstavlja McLarena prekretnicu u dizajniranju i razvoju sportskih automobila te njim pokazuju u kojem će smjeru kretati.

Kategorije: Noviteti