Nova Mercedes-Benz E-Klasa predstavljena zvaničnim fotografijama

Mercedes E klasa - 2016 - 01

Nova Mercedes-Benz E-Klasa predstavljena zvaničnim fotografijama

Mercedes je uoči otvarnja sajma automobila u Detroitu predstavio potpuno novu E klasu. Tako su se prije svjetske premijere ovog modela predstavljene zvanične fotografije, ali bez detalja i podataka o novom modelu. Svakako, oni će biti poznati nakon 11. januara kada se otvara sajama automobila u Detoritu.

Kada je riječ o dizajnu, većina će se zapitati da li su negdje već vidjeli ovaj model, ili ipak ne? Postavljanje takvog pitanja sasvim je opravdano jer nova Mercedes E klasa ne nudi jedinstven dizajn. Ona kombinuje dizajn manje C i veće S klase pa se postavlja se pitanje da li je ovo smanjena S klasa ili povećana C klasa? Svakako, E klasa se nalazi između ova dva spomenuta modela, ali postavlja se pitanje, da li doslovno dizajnerski treba biti između ova dva modela?

Mercedes E klasa - 2016 - 02

Ovakva „konfekcijska“ rješenja primjenjuju i drugi automobilski proizvođači, a Mercedes očigledno želi krenuti u tom pravcu. Neki kupci će biti sigurno zadovoljni ovakvim rješenjem, što se možda i ne može reći za kupce najveće i najluksuznije S klase.

Kada je riječ o tehničkim detaljima, trenutno je poznato da nova E klasa ima veoma nizak koeficijent otpora zraka koji iznosi 0,23 Cd. Za pokretanje nove E klase koristit će se i novi 2.0-litreni dizel motor sa 195 “konja”, a oznaka ovog modela bit će E 220d. Ovaj model trebao bi imati vrlo nisku potrošnju goriva koja će prema najvama iznositi svega 3,9 l/100 km. Pored dvolitrenog dizel motora kupcima će biti ponuđen i model sa dvolitrenim turbo benzinskim motorom koji će nositi oznaku E 200.

Mercedes E klasa - 2016 - 04

Mercedes najavljuje i hibridni model nove E klase koji će nositi oznaku E350e plag-in hibrid čij će pogonski sklop kombinovati 2.0-litreni turbo benzinski i elektromotor što će rezultirati ukupnom snagom od 279 KS. Raspon snage motora u novoj E klasi predviđen je od 150 do 258 KS za dizelske modele, dok će benzinski modeli imati snagu u rasponu od 183 do 333 KS.

Mercedes E klasa - 2016 - 05

Više detalja bit će poznato nakon premjere koja je najavljena za sajam automobila u Detroitu, a koji svoja vrata za posjetioce otvara 11. januara tekuće godine.

Mercedes E klasa - 2016 - 06

Kategorije: Noviteti