Nova Škoda Fabia ostaje bez dizel motora!

Nova Škoda Fabia ostaje bez dizel motora!

Nakon četiri godine na tržištu Škodin mali gradski model dobio je blago vizuelno osvježenje, nove tehnologije i potpuno benzinsku ponudu motora.

Na predstojećem ženevskom sajmu automobila koji će se održati početkom marta, Škoda će predstaviti osvježenu Fabiju koja novosti ima i na vizualnom i tehnološkom planu. Noviteti se nalaze i ispod poklopca motora. Osvježena treća generacija Fabije dolazi nakon četiri godine na tržištu. Osvježena Fabija trebala bi zadržati korak u segmentu u kojem ima jaku konkurenciju.

Vanjske promjene prilično su suptilne. Najuočljivija su tanja prednja svjetla, a izmijenjena su i svjetla za maglu. Obnovljena Fabija u sklopu dodatne opreme dobit će potpuna LED prednja i zadnja svjetla, dok je ponuda aluminijumskih točkova ide do 18 cola.

Škoda još uvijek skriva izgled unutrašnjosti, ali se očekuje nova instrument tabla, kao i dvobojne kombinacije sjedišta i trake koje bi trebale oživjeti ugođaj. Još uvijek nije poznato da li će Fabia dobiti i potpuno digitalnu instrument tablu, što nije nemoguće.

Očekuju se i novi infotainment sistemi pa će tako biti dostupan Škodin Swing 6,5 inčni ekran u boji zajedno sa navigacijom i povezivosti SmartLink+ koja uključuje Apple CarPlay, Android Auto i Mirror Link za spajanje pametnih telefona. Novost su i USB ulazi za putnike na zadnjoj klupi.

Kada je riječ o motorima, Fabija je prvi model unutar Volkswagen grupacije koji će ostati bez dizelskog motora. Dosadašnji 1.4 litreni TDI više se neće ugrađivati u Fabiju. Ponuda motora sastojat će se samo od novog 1.0 litrenog trocilindraša u atmosferskoj i turbo izvedbi. Atmosferske izvedbe imat će 60 i 75 KS, dok će turbo izvedbe raspolagati sa 95 ili 110 KS.

Najsnažniji motor jedino je dostupan sa sedmostepenim automatskim DSG mjenjačem. Nakon predstavljanja u Ženevi, novu Fabiju u prodajnim salonima možemo očekivati ovog ljeta.

Kategorije: Noviteti