Novi Audi A3

Novi Audi A3

Objavljene su zvanične fotografije novog Audija A3! U zadnjih nekoliko mjeseci dosta se govorilo o ovom modelu, a Audi je bio dosta škrt kad su u pitanju fotografije i informacije. Ono što se sa sigurnošžu znalo jeste da će premijeru imati na predstojećem ženevskom sajmu.

Prije nego su objavljene zvanične fotografije, imali smo priliku vidjeti slike sa testiranja novog A3, koje ruku na srce i nisu puno toga odavale jer su u Audiju bili vrlo pažljivi kad su radili kamuflažu testnih primjeraka. Audi je ne tako davno objavio zvanične fotografije ali samo unutrašnjosti, da bi se prije nekoliko dana u javnosti pojavila samo jedna fotografija vanjskog izgleda. Sada imamo kompletnu glaeriju novog A3.

Audi je prvo izgled modela sa troje vrata, dok će modeli sa pet vrata i kabrilet biti naknadno predstavljeni. Novi Audi A3 nastavlja novu Audi dizajnersku filozofiju, pa tako za neke segmete možemo reći da imaju sličnosti sa nekim drugim modelima. Svjetlosna grupacija, prednja maska, dijelovi unutrašnjosti, samo su neki dijelovi koji imaju neke sličnosti sa drugim modelima, ali pored toga novi A3 izgleda orginalno i ima prepoznatljivu liniju za ovaj model. Novi A3 odlikuju oštre linije pa sad izgleda dosta agresivnije od prethodnog modela.

Kad su u pitanju tehničke informacije, da se podsjetimo, novi A3 bit će prvi serjiski automobil iz V.A.G. grupacije koji će biti postavljen na novoj Volkswagen MQB platformi. Što se tiče motorizacije tu je zajednička V.A.G. paleta, pa će se najvjerovatnije u baznom benzinskom modelu naći 1.2 TSI sa 105 ks, koji će zamjeniti prastari 1.6 atmnosferski motor sa 102 ks. Vrh benzinske ponude za početak trebao bi biti 2.0 TFSI sa 211 ks. Dizelsku ponudu činit će 1.6 i 2.0 TDI motori u rasponu snage od 105 do 180 ks.

Detaljne informacije možemo očekivati u narednom periodu, a najkasnije imat ćemo ih nakon premijere u Ženevi.

Kategorije: Noviteti