Novi Audi A6 Allroad obilježava veliki jubilej!

Novi Audi A6 Allroad obilježava veliki jubilej!

Godinu dana nakon predstavljanja nove generacije Audi A6 modela, stigla je i njegova Allroad izvedba.

Novi Audi A6 Allroad stiže u vremenu kada Njemački proizvođač obilježava jubilej “20 godina Allroad” modela. Naime, godine 1999. predstavljen je prvi Allroad model, nova generacija A6 allroad modela bit će dostupna samo na evropskom tržištu.

Ovaj karavan koji je posebno pripremljen za offroad u odnosu na klasični model viši je za 45 milimetara nudeći 139 mm klirensa od tla. Karoserija automobila je na standardno prilagodljivom zračnom ovjesu koji je posebno prilagođen za Allroad model. On omogućava podešavanje visine prema gore ili dole, ovisno o potrebi i putu na kojem vozite.

Audi A6 Allroad nudi kontrolu spuštanja nizbrdo, uz kontrolu brzine koja održava brzinu ispod 30 km/h ili manje ako to želi vozač. To je dodatno uz ostale asistencije kao što su neovisna kočenja na četiri točka što pomaže da se zadrži željena putanja kretanja.

Snaga dolazi iz Audi 3,0-litrenog TDI V6 motora u tri raspona snage. Bazni modeli nudi 228 KS i 500 Nm okretnog momenta, naredna stepenica s oznakom Quattro 50 TDI isporučuje 282 KS i 620 Nm okretnog momenta.

Najsnažnija izvedba je model Quattro 55 TDI koja raspolaže sa 349 KS (257 kW) 700 Nm okretnog momenta. Iz Audija tvrde da je to dovoljno da veliki A6 Allroad od 0 do 100 km/h ubrza za samo 5,2 sekundi. Svi Audi A6 Allroad modeli dolaze sa osambrzinskim Tiptronic automatskim mjenjačem.

Osim povećane visine, A6 Allroad nosi jedinstvenu rešetku motora i sive obrube oko bokobrana na sva četiri strane, a tu je i istaknuti krovni nosač.

Audi A6 Allroad za 2020. bit će u prodaji na evropskim tržištima već od ovog mjeseca s početnom cijenom od 61.500 eura.

Kategorije: Noviteti